Масирани проверки в магазините за високи цени на стоките започнаха днес в Бургас. Те се извършват от три агенции КЗП, НАП и БАБХ. Целта е да се установи дали има спекула на пазара. Проверките стартираха, след като служебното правителство обяви, че ще се бори с нелоялните търговци. 

проверки храни Бургас
Стела Костадинова

„В цялата страна се осъществява кампания на Комисията за защита на потребителите, касаещи високите цени във всички хранителни магазини на случаен принцип през периода от 15 февруари до 31 март. Имаме кампания да наблюдаваме обявените цени, промоционалните  оферти, как са обявени намаленията и дали се спазва законът за защита на потребителите.”, обяви за DarikNews.bg гл. инспектор Кристина Касабова от КЗП-Бургас.

Кабинетът с мерки срещу високите цени на храните (ВИДЕО) 

Според клиентите в проверявания магазин хранителните стоки са поскъпнали средно с 20-30% като най-голямо е увеличението при млечните продукти- сирене и кашкавал. 
„Месото на-малко поскъпна.Най-много поскъпна кашкавала, гони вече 30 лв. килограма. Забелязвам, че хората купуват повече месо, по-евтино им е. Купуват от витрината  и готовите манджи защото споделят , че им излиза по-евтино , ако си го приготвят вкъщи. Самите клиенти казват, че има спекула ”, разказва Марела Ангелова, която продава месо в проверения магазин. 

проверки храни Бургас
Стела Костадинова

„Нарушения може да има, когато е обявена една цена, а при плащане от потребителя да установи, че цената  е съвсем друга и е завишена. Цената , обявена на етикета да не  е същата при плащане.  Нарушение е за стоките в насипно състояние, където се оказва, че е обявена цената на килограм, а не цената на 100 грама. Когато при проверката инспекторите констатират, че има заблуждаваща информация, тогава може да се работи в посока нелоялна търговска практика”, обяви още гл. инспектор Кристина Касабова от КЗП-Бургас.