Само две пълни шестици на изпита по математика
Само две пълни шестици на изпита по математика / Снимка: Sofia Photo Agency

Само две са пълните шестици в цялата страна на теста по математика за кандидатстващите в елитните гимназии с изпит след 7-ми клас. Това сочат обобщените данни на Министерството на образованието и науката. Пълните шестици по литература са пет и те са на ученици от София.

Седмокласниците са се представили по-добре на теста по български език и литература. Средният успех за страната е „много добър” 4,60. Най-много отлични оценки има в София-град – 735, а най-малко в Търговище – едва 9. Двойките по литература за цялата страна са само 33 на брой. Средният успех на теста по математика е 3,75. най-много отлични оценки отново има в столицата – 64. Двойките са хиляда 122.

От 3 до шести юли, петък, в училищата-гнезда се подават заявленията за участие в първото класиране. То ще е готово до 10 юли. Ако седмокласникът не е доволен от него, трябва да подаде молба за участие във второто класиране. Молбите се подават не в училището-гнездо, а в училището, където ученикът е класиран.

Ако ученикът е доволен от първото класиране, задължително трябва да се запише. В противен случай губи правата си. Ако седмокласникът не е класиран никъде, автоматично участва във второто класиране без да е необходимо да подава молба.

Между първото и второ класиране възможност за пренареждате желанията няма. Второто класиране ще е готово до 16 юли, а третото на 26-ти. При записването за всяко от класиранията необходимият документ е оригиналът за завършен 7-ми клас.