Интензивно отделение болница
Интензивно отделение болница / ThinkStock/Getty Images
Саксонска принцеса с български корен дари оборудване на сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“
100624
Саксонска принцеса с български корен дари оборудване на сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“
  • Саксонска принцеса с български корен дари оборудване на сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“
52 механични легла, 52 матрака и 20 броя шкафчета към тях, дари на сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ саксонската принцеса от български произход Теофана фон Саксен.

Дарението е на стойност близо 9 хил. евро. То ще бъде разпределено в няколко отделения, като най-голяма част е за ортопедия и травматология. Друга част ще отиде  в Отделението по акушерство и гинекология, в кардиология и вътрешни отделения.
 
Това е поредният благотворителен жест на известната българка с благороднически произход, но за Сливен е първо дарение. Тя обясни, че дарението струва много повече, но е късмет, че влиза на такава цена в сливенската болница.
 
„Дарението влиза във вашата болница като такава стойност, защото сме го оценили на сегашната му стойност - това са употребявани легла и употребявани матраци, и употребявани нощни шкафчета, затова сме ги намалили на тази стойност, защото трябва да влязат някак си във вашето счетоводство. Обаче, стойността, ако бяха нови тези легла и тези нощни шкафчета, с матраците, дарението отива някъде към 230 хиляди евро, от които сега трябва да извадим амортизация, но нашият късмет в този случай е, че всички предмети работят безупречно и технически всъщност имат стойността на нови. Не сме ги приели като нови, а като употребявани, затова в наша полза е, че тази цена сме я определили.“
 
Дарението е от частна болница в Берлин, а саксонската принцеса го е взела на риск, който си струва.
 
„Защото знам, че в България има нужда от тези легла и тогава чрез хора, които ме познават, успях да се свържа с няколко болници, които потвърдиха, че искат дарението. Мисля, че е важно за България, когато има възможност, да се набави добро оборудване, без заплащане. Тези четири камиона, които сега донесох са по 40 тона и ги преброихме - общо взето закръглено на 3 хиляди легла, които съм донесла досега.“
 
Освен в Сливен, дарение е предоставено и за болниците в Перник, Стара Загора, Тетевен и Велико Търново. Благотворителната кауза ще продължи и занапред, увери саксонската принцеса.