Сайтовете his.bg и coronavirus.bg отново се сринаха, показа проверка на DarikNews.bg

От сайта на Национално-здравната информационната система his.bg ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID-19 могат да изтеглят зелен сертификат, който от четвъртък е нужен за редица дейности на закрито. 

Единният информационен портал coronavirus.bg пък дава актуална информация за новозаразените и починалите с коронавируса, както и за броя на поставените ваксини и всичко, свързано със COVID-19

От няколко дни, след обявяването на новите мерки, потребителите се оплакват от проблеми с достъпа до сайтовете. Регулярно достъпът до тях бива блокиран, в последствие се възстановява, а в някои случаи дава грешки при опит за изтегляне на сертификат

Проблемите в системата доведоха и до забавяне в регистрацията на новите ваксинирани срещу COVID-19, чиито брой е завишен в последните дни. 

Ден по-рано от "Информационно обслужване" обявиха, че оповестяването на епидемичните мерки е било съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС). 

В рамките на 24 часа към портала е насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърлил 400 Gbps. Това е наложило прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. 

Няма информация подобни ли са причините за срива и към днешна дата. Сайтът на "Информационно обслужване" също не се отваря.