Сачева разпореди спешна проверка в старческия дом в Русе
"215 са потребителите на услугата в дома за стари хора в Русе. 51 от тях са с положителните проби. 22 са настанени в лечебни заведения, други двама са починали". Това обяви на извънреден брифинг в парламента социалният министър Деница Сачева, 

Нови 8 души от дом "Възраждане" в Русе с положителен резултат за COVID-19

От персонала - 69 души общо, 6 човека са с положителни резултати.
До момента са направени общо 123 теста, отчете още Сачева и добави: „Има готовност, ако се вземе на ниво община, част от потребителите да бъдат пренасочени към друга сграда, ние имаме готовност със стандарта за социална услуга да покрием разходите за това“.

Стана ясно, че при недостиг на персонал имат готовност да командироват хора от други градове на страната. Тя коментира, че това е втори пробив на заразата в дом за възрастни хора, след този в Кула и посочи, че към момента 16 хиляди души са настанени в институции, като над 10 хиляди души персонал се грижат за тях.

23 са вече заболелите от COVID-19 в Дома за възрастни в Русе

Светлана Ангелова от ГЕРБ посочи, че според нея община Русе е подценила ситуацията. Ангелова подчерта, че кметът Пенчо Милков, който все още е положителен, е подценил заразата.

Сачева обяви още, че от 1 август се увиличават заплатите на работещите в социалните услуги. „Заплатите се увеличават средно с 21 процента“, съобщи тя и добави, че за тази година са предвидили с част от средствата, които идват по линия на Европейската комисия да бъде създаден COVID-стандарт за социални услуги, така че да се получат допълнителни средства за дезинфекция и предпазни материали.
БГНЕС