/ БАН
Възпоменателно честване за 20 години от смъртта на акад. Любомир Илиев се състоя пред паметната плоча на акад. Илиев до входа на Института по математика и информатика на БАН. Това съобщиха от БАН.

Акад. Любомир Илиев /1913-2000/ е пионер в развитието на компютърните науки в България. Основава първия изчислителен център в България през 1961 г., като част от Математическия институт на БАН. Основава и ръководи колектив, който през 1963 г. създава първия български компютър "Витоша". По негова инициатива започва разработката на първия български калкулатор ЕЛКА в Математическия институт на БАН. Участва активно в създаването на Международната организация по обработка на информацията и става неин вицепрезидент /1972-1977/. Инициатор е за възстановяването на дейността на Балканския математически съюз.

Да почетат паметта на акад. Илиев пред мемориалния кът са се събрали негови колеги, приятели, ученици, последователи и членове на неговото семейство.

Член-кореспондент Олег Мушкаров от Института по математика и информатика е изтъкнал изключителната роля на акад. Илиев за развитието на математиката и информатиката в България. За приносите на акад. Илиев към българската наука и образование са говорили председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, чл.-кор. Стефан Радев - дългогодишен директор на Института по механика, проф. Галя Ангелова - директор на Института по информационни и комуникационни технологии, акад. Кирил Боянов, доц. Първан Първанов - Декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", и чл.-кор. Николай Николов - председател на Съюза на математиците в България. Свои спомени за работата си с акад. Илиев са споделили акад. Петър Кендеров, чл.-кор. Иван Димовски и акад. Петър Попиванов.

На възпоменаталното честване е присъствала и внучката на акад. Любомир Илиев - Люба Илиева.
БТА