С два пожара в Рила и с един във Видин се борят пожарникари
С два пожара в Рила и с един във Видин се борят пожарникари / БГНЕС
С два пожара в Рила и с един във Видин се борят пожарникари
56059
С два пожара в Рила и с един във Видин се борят пожарникари
  • С два пожара в Рила и с един във Видин се борят пожарникари

Гасенето на пожара в местността "Бели бор" в Рила продължава. Има готовност и днес в гасенето да се включат хеликоптери, за момента това не е необходимо. През изминалата нощ няма разрастване на пожара, за разлика от по-голямата част от страната - в района няма вятър.

Обстановката в страната обобщи оперативният дежурен в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението": „В Рила планина гори в местността „Бели бор", там има над 150 души - военнослужещи, служители на МВР, на горското стопанство, има два булдозера, мотопомпи, храсторези, които участват в гасенето. Пожарът там е ограден на площ около 1500 декара. В момент там няма участие на вертолет. Ще се включи, ако има необходимост. Няма вятър, не е валяло".

Другият пожар в Рила планина е в местността „Турско парче". Той е около 300 декара. Локализиран е, но е необходимо продължаване на гасенето там, защото много трудно самата растителност поема водата и пожарът не може да загасне изцяло, обясни той.

Във Видин също има един пожар, до село Кираево - на границата със Сърбия. Площта му е около 2000 декара. Изключително недостъпно е. Горят предимно сухи гори и храсти.

Няма опасност за хора и населени места. Навсякъде са взети мерки да не се допусне запалване на къщи, които са близо до пожарите, допълни оперативният дежурен.