/ НИМХ-БАН
Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН, на сайта на НИМХ-БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон. Това се посочва в съобщение от ръководството на БАН по повод протестните действия на НИМХ-БАН.

Учените от НИМХ - гневни, готови са да излязат на протест
 
От ръководството на Академията разясняват как се разпределя бюджетната субсидия на институтите на БАН. Съгласно Чл. 16. (11) от Устава на БАН, Общото събрание на БАН (ОС на БАН) утвърждава бюджета на БАН и приема неговото разпределение. Следвайки Закона за БАН, Устава на БАН и Постановление 2 от 4 януари 2018 г. на Министерския съвет, бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите на БАН по компоненти, по ясни и прозрачни критерии, гласувани от ОС на БАН.
 
При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ-БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева. За сравнение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ-БАН за 2017 г. е 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5 процента спрямо 2017 г.

Дават 15 млн. лв. допълнително на БАН за 2018-а
 
След началото на протеста бяха направени срещи с ръководството на НИМХ-БАН и с представители на протестиращите, се припомня в съобщението от БАН. В него се допълва, че в резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН са се ангажирали с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ-БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ- БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи.

"Напълно неоснователни са обвиненията срещу заместник-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, тъй като критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН", се заявява в съобщението от ръководството на Академията. В него се отбелязва, че в бюджетната субсидия за БАН, гласувана ежегодно от Народното събрание, няма отделно разписани средства за оперативна дейност, в това число за НИМХ-БАН и следователно ОС на БАН не би могло да преразпредели средства, предназначени за НИМХ-БАН към други институти.
 
Съгласно споразумението, сключено с Министерския съвет през 2018 г., при формиране на бюджета за 2019 г. за БАН средствата за оперативни дейности ще се договарят отделно и ще е ясно за кои институти на БАН и за кои дейности са предназначени. По този начин в бъдеще НИМХ-БАН, съвместно с ръководството на БАН, ще има възможност да обоснове и защити пред правителството необходимата му субсидия за оперативна дейност, се посочва в съобщението.
БТА