Държавният глава Румен Радев
Държавният глава Румен Радев / БГНЕС
На тържествена вечерна проверка заря президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, строена на централния площад "Възраждане" в Габрово по повод тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея.
 
ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА НА ШИПКА  

"Шипка със своите урви, орди и викове "Ура" е нашата национална епопея. Нейните герои са от плът и кръв, а подвигът на опълченците е моралното основание на свободата", каза в словото си държавният глава.
 
По думите му Шипка е капитал на историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещават на нас, потомците.
 
Според президента свободата, суверенитетът и достойнството са задължение на всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, посочи той, ако допускаме да пилеем този исторически капитал, това винаги е в наш ущърб.

Венец от Разград на Шипка
netinfo

"Преди 140 години в августовските жеги един малоброен отряд опълченци и руски воини преграждат пътя на османската армия към Северна България. Силите са неравни, а битката - предрешена. В Цариград дори информират европейските посланици, че съпротивата е сломена отчита. В Цариград наистина отчитат смазващото числено превъзходство, но не отчитат едно, че нашите бранители знаят, че България цяла сега тях гледа", заяви още Радев.
 
"Малобройният отряд ще отблъсне многобройният августовски щурм, ще брани прохода цели 5 месеца, а Шипка ще се окаже ключът към руската победа и към българската свобода", отбеляза държавният глава.
 
Без представители на изпълнителната власт преминаха честванията на Шипка (СНИМКИ)

По думите му е имало години, в които историята е смущавала политиците и те са говорили с недомлъвки за нея - години, "в които дори Вазов се определяше като ненужен". "Но през всички тези години вие се стичахте от всички краища на България, многобройни, на тези чествания. Изкачвахте историческия връх, както го направите днес, водени от паметта за Шипка, за онова име "що отговор дава и измива срамът, що отговор дава и на клеветата строшава зъбът". Към всички вас, достойните е моята благодарност. Поклон пред героите на България", добави още президентът Румен Радев.
 
На тържествената вечерна проверка в Габрово с военни почести беше почетена паметта на хилядите знайни и незнайни воини, паднали за свободата на България по време на епичните августовски боеве на връх Шипка.
 
Агенция "Фокус", БТА