/ БГНЕС
Държавният глава Румен Радев призова днес в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за приемането на оперативен план за действие по отношение на миграционния натиск към сухоземните граници на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

По думите на президента защитата на външните сухоземни граници на Европейския съюз е от ключово значение за гарантиране сигурността на европейските граждани и недопускане на кризи вътре в Съюза.

Шарл Мишел: ЕС е готов да подкрепи България и Гърция в опазването на границите
 
Двамата обсъдиха ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, която създава рискове за сигурността на Европейския съюз и може да предизвика нова бежанска вълна.
 
Президентът Радев призова за своевременно заседание на Европейския съвет, на което да бъдат обсъдени тези въпроси. Румен Радев напомни и че предложение за изработването на общ европейски оперативен план за защита на сухоземните граници на ЕС при рязко нарастване на миграционния натиск беше внесено от него още през пролетта на 2017 г., докато представляваше страната ни заседанията на Европейския съвет.

Борисов: Сигурността на външните граници е важна за ЕС
 
Българският държавен глава обсъди увеличения миграционен натиск и с президента на Гърция Прокопис Павлопулос и подчерта необходимостта от засилена подкрепа от страна на ЕС към Гърция и България за охрана на външните европейски граници.
пресцентър, Президенството