Румен Радев: Преди 141 години възкръсва България
100876
Румен Радев: Преди 141 години възкръсва България
  • Румен Радев: Преди 141 години възкръсва България
През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура. Вестниците и хрониките от онази епоха обаче са съхранили спомена за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста, както и спомена за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка.
 
За почит: Стотици изкачиха историческия връх Шипка

БГНЕС

Думите са част от обръщението към нацията на президента Румен Радев, по повод 141-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Радев допълни, че дни като трети март са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина.

От връх Шипка Цвета Караянчева поздрави българите за 3 март

„Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра, възрожденците запалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и святата република“, каза президентът. По думите му кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.

БГНЕС

„Свободата идва на щиковете на армията на Цар Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура. Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста, спомена за петимата синове на императора, воювали в действащата армия и този за замръзналите руски селяни“, заяви още държавният глава.

Борисов: Саможертвата на нашите възрожденци никога няма да бъде забравена
 
Дни като днешния са повод за единение около историческата истина и идеала на възрожденците, обърна се още Румен Радев по време на тържествената заря-проверка пред паметника на Цар Освободител в столицата. Президентът посочи, че заедно те се борят за свобода и справедливост, които никога не се дават даром. „Всяко поколение трябва само да ги извоюва“, подчерта държавния глава. Той обърна внимание, че за нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чийто подвиг днес почитаме.

БГНЕС

„Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода“, допълни още Радев. „Мнозина внушават, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото“, поясни той. „Вечна памет за героите. Да живее България“, завърши словото си Радев.