От връх Шипка Цвета Караянчева поздрави българите за 3 март
100875
От връх Шипка Цвета Караянчева поздрави българите за 3 март
За почит: Стотици изкачиха историческия връх Шипка
  • От връх Шипка Цвета Караянчева поздрави българите за 3 март
  • За почит: Стотици изкачиха историческия връх Шипка
И тази година стотици изкачиха историческия връх Шипка, за да почетат хората, дали живота си за Освобождението на България.
 
Пред Паметника на Незнайния воин в столицата се проведе тържествена церемония за издигане на националното знаме. Чествания имаше още в десетки градове в страната.
 
300-метров трибагреник на празничното шествие в Стара Загора (ВИДЕО)

Споменът за стореното от героите на нашата свобода ни вдъхновява за още по-голям духовно-културен и държавно-творчески възход. С тези думи българският патриарх Неофит отслужи молебена по случай 141-ата годишнина от Освобождението на България.

БГНЕС

"Когато в порива на свободния дух нашите достойни и славни предци, подкрепяни от братя по вяра, успяха да увенчаят вековната борба на православния ни народ и да възстановят изгубените някога духовна и политическа българска свобода. Вечна и блажена да бъде паметта на героите за българската свобода", обърна се патриархът.   

БГНЕС

Цвета Караянчева: На този връх се събираме, за да почетем българите, вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота

Малко по-късно през деня пред Паметника на Незнайния воин се състоя тържествена церемония за издигане на националното знаме. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на националната гвардейска част. Под звуците на българския химн тържествено беше издигнат националният трибагреник.

БГНЕС

Стотици българи предприеха поход към историческия връх Шипка, за да вземат участие в тържествата, независимо от ниските температури. На място Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България.

БГНЕС

Церемония по издигането на националното знаме се състоя и в прохода Арабаконак до Ботевград, където е била Арабаконашката битка и е станал обирът на турската хазна от близкия до Левски Димитър Общи.

БГНЕС