Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за Румен Гайтански – Вълка.

Адвокатът на Гайтански – Красимир Донков, заяви, че не е съгласен с държавното обвинение, според което са събрани достатъчно доказателства за това, че клиентът му умишлено е склонил Мавродиев да извърши престъпление, както и че съществува реална опасност Гайтански да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според съда съществува опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, както и че е налице допълнителна опасност от манипулиране и унищожаване на писмени доказателства. Съдът не намира и аргументи от здравословен характер, които да сочат, че Гайтански не може да остане за постоянно в ареста.

Наблюдаващият прокурор Албена Рачева не отговори на въпрос дали има доказателства, че част от заема е използван за покриване на задължение от ТЕЦ-Варна.

„В момента не мога да говоря за неща, които са по делото. Още се работи, събират се доказателства“, добави още тя.

Адвокат Донков добави, че ще депозира жалба в Апелативен съд срещу решението на градските магистрати. Той посочи, че обвиненията са еднакви, само че Иван Георгиев е пуснат под гаранция за 50 хиляди лева, а на Гайтански му е наложена най-тежката мярка „задържане под стража“.

„Няма нито една дума, няма дори свидетел, който да казва, че Гайтански е подбудител на Стоян Мавродиев. Това е обвинението срещу Гайтански“, каза адвокат Донков.

На въпроса защо според него прокуратурата иска Гайтански да е в ареста, той отговори, че по този начин прокуратурата, от една страна, казва на обществеността, че се бори с престъпността, а от, друга страна, Гайтански е известен и може би именно това е причината за разликата в мерките на двамата.

Донков потвърди пред журналисти думите на Гайтански пред съда, че клиентът му не познава Мавродиев.

Решението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок, считано от днес.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 
БГНЕС