Антимафиоти влизат в обекти от кръга на Хасан Азис
Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка.

гайтански
БГНЕС

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие. 

гайтански
БГНЕС

Става дума за близо 150 млн. лв., дадени на фирма, свързана с Вълка. Акцията тече на адреси в София и в офиси на „Кристална вода” в Кърджали. По предварителна информация се претърсват и адреси, свързани с бившия директор на ББР Стоян Мавродиев.

След приключване на действията по разследването, наблюдаващите прокурори ще преценят дали има основания за повдигане на обвинения.
Има данни, че управителят на фирмите-бенефициенти е напуснал страната, поради което същия ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР.

Тази сутрин в Кърджали е започнала специализирана полицейска операция.

Антимафиоти влизат във фирми и обекти от кръга на бившия кмет на Кърджали Хасан Азис, съобщава 24rodopi и уточнява, че "поне в два обекта има спецполицаи".

Антимафиоти са влезли в сграда на улица „Булаир“ в центъра на Кърджали, в която е офисът на Ахмед Моллахасан, сочен за „дясна ръка“ на Хасан Азис по отношение на бизнес инициативите на бившия кмет на общината. Моллахасан ръководи бетонов център, в който по документи фигурира и братът на Хасан Азис.

Преди дни стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията (КПК) разследва отпуснат заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 148, 5 млн. лв. на фирмата на Румен Гайтански-Вълка през 2019 г. От тази сума 30 млн. лв. отишли за погасяване на задължение на ТЕЦ-Варна към банка, уточниха от комисията. Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата, казват още от комисията.

От институцията посочиха, че действията ѝ имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на фирмата кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.
В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.

Припомняме, че в края на юли групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". През април пък стана ясно, че сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена, а премахването им се извършваше със средства на Столичната община.

Тогава екипите по събарянето, осигурени от общината, си осигуриха сами достъп до сградите и събориха три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ, NOVA, БНР, 24 часа, БГНЕС