/ БГНЕС
Започна принудителното премахване на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство “Искър”, това съобщи още вчера главният архитект на Столична община (СО) Здравко Здравков.

По последна информация сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена Румен Гайтански.

„Вследствие на издадени от мен заповеди, които касаят премахване на незаконното строителство, преминахме първо през административен контрол от Административен съд София - град, а след това и от Върховния административен съд. Заповедите влязоха в сила и с договор, който кметът на София Васил Терзиев сключи със "София ЕкоСтрой", допълни той.

БГНЕС


Архитект Здравков апелира министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев да обърне внимание на Югозападното държавно предприятие, защото на входната врата е била поставена заповед, с която се ограничава достъпът във връзката с размножителния период на кошутите. "Механизацията, която влезе в обекта, щяла да застраши размножаването на дивеча в предприятието. Факт е, че тази сграда се строи повече от година и половина, и когато се е строяла не е пречела нито на дивеча, нито на кошутите", коментира Здравков.

„Кой е позволил да се строи сградата трябва да се попита собственикът на терена, ние предприехме всички необходими действия по констатиране на незаконно строителство, издаване на заповеди, който са потвърдени така, че действията по премахване са абсолютно законни“, каза още главният архитект.

В сряда следобед бе съобщено, че земеделският министър Кирил Вътев е издал заповед за наказание на директора на Териториално поделение на „Държавно ловно стопанство Искър“. Инж. Иван Дивизиев ще понесе наказание заради това, че не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството.

Той е издал неправомерно заповед, с която се ограничаваше преминаването на външни лица и превозни средства през територията на ДЛС „Искър“ до 1 май 2024г.

Заповедта беше своевременно отменена по нареждане на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов, допълват от МЗХ.

По думите на главния архитект Здравко Здравков Столична община показва нулева търпимост към незаконното строителство. Здравков обясни, че по време на акцията по премахването са били възпрепятствани: „Беше поставен автомобил, който спираше достъпа, както и вратите бяха заключени с катинар“, коментира той и уточни, че са преместили автомобила и са успели да влязат със специализирана техника.

„Амбицията ни е да покажем, че към незаконно строителство ще има и занапред нулева търпимост - премахването продължава“, заяви Здравко Здравков.

Той обясни още, че след идването със специализираната техника, през нощта някой е отрязал кабелите на машините, с което ги е повредил. „Трябва да установим какви са щетите, за да си свърши общинското предприятие работата“, добави още той.

БГНЕС


Извършител на незаконното строителство доказано е фирмата “Био майнинг”, а собственик на земята е Югозападно предприятие, принципалът е Министерството на земеделието и храните, обясни Здравков. „Сградата, която премахваме, изпълнява стопански функции за съхранение на сено, но в нея има предвиден басейн, има отоплителна и ОВК инсталация“, посочи архитектът. Той допълни, че функцията на сградата най-вероятно е била да бъде почивна станция, защото има приспособени спални помещения и зона за хранене.

И трите сгради са констатирани като незаконно строителство през 2019 година. Те нямат никакви документи и при опита да се докаже, че тези са построени преди 2001 г., за да получат съответния режим на търпимост, съдиите възприеха доказателствата, който наши експерти представиха - геодезични заснемания, фото и сателитни изображения. С тях доказахме, че строителството е извършено след 2019 година, обясни Здравко Здравков.

Главният архитект на Столична община посочи още, че след премахването на незаконните постройки земята ще бъде моделирана по естествен начин, а материалите ще бъдат съхранени и рециклирани.

Зам.-кметът по финанси Иван Василев каза, че все още няма информация колко ще струва акцията по премахването на сградите, както и нанесените щети по техниката.

Въпреки съдебните дела и протакането им, справедливостта възтържествува, каза пред БНР депутатът от "Зелено движение" Владислав Панев.

"Това дело и това събаряне на незаконни строежи за мен е символ на това, че всички в държавата трябва да са равни пред закона. Това е условието за просперитет на нацията", допълни той.

Според него "държавата финансира тази фирма по всякакъв начин" и припомни, че по времето на Стоян Мавродиев начело на Българската банка за развитие фирмата е получила 150 млн. лв. „Това беше най-големият от прословутите големи кредити на тази банка“, изтъкна той.

"Получи ги за продажбата на една малка кърджалийска пътностроителна фирма с оборот от 5-6 млн. лв. годишно. Това са чисти пари. Кредитът, който беше изтеглен от банката, беше на името на малка фирма, собственост на човек, който живее в панелка в "Люлин". Малка част от тези 150 млн. бяха използвани за строежа на тези незаконни сгради. Държавата не само изцяло е финансирала този проект, но и отгоре", коментира още Панев.

По думите му през цялото време Държавното горско предприятие и Държавното ловно стопанство "играят адвокати на фирмата на Румен Гайтански". По всякакъв начин държавата продължава да бъде срещу общината, смята той. Според него манталитетът на чиновниците трябва да се промени.

БГНЕС

Според доц. Христо Михайлов - ректор на Лесотехническия университет и бивш председател на Националния ловно-рибарски съюз, поведението на горските началници и директорът на Ловното стопанство в този казус е "безобразно".

"До такъв срамен случай не съм очаквал, че можем да стигнем", отбеляза той.

По думите му не само Държавно ловно стопанство "Искър", но и още дузина държавни ловни стопанства са в процедура на публично-частно партниране съгласно законовите условия и разпоредби.

"Но това публично-частно партниране остава голяма загадка. Такъв модел за управление на ловни стопанства в Европа няма", категоричен е доц. Михайлов, като обясни, че в това публично-частно партниране частният интерес е много добре защитен, но публичният не е. Той добави още, че договорите за публично-частно партниране остават загадка за обществеността.

"Кой управлява стопанството? Кой кадрува? Кой назначава? Кой управлява финансовите потоци? Кой управлява биологичните активи?", попита доц. Михайлов и настоя за публичност на договорите, а това може да стане с промяна в законодателството, свързано с лова.

БГНЕС

Позицията на столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС относно незаконното строителство винаги е била категорична и последователна - то трябва да се премахва, защото законите важат за всички български граждани. Това се казва в позиция на съветниците изпратена до медиите.

В нея се заявява, че законите важат за всички и кметът на София Васил Терзиев трябва да довърши започнатата борба с незаконното строителство от бившия кмет на София Йорданка Фандъкова.

Общинските съветници коментират и незаконните постройки в Държавното ловно стопанство "Искър“, посочвайки, че през 2021 г. тогавашният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков са издали заповедите за премахването на трите постройки. Заповедите бяха обжалвани и окончателно спечелени от Столична община, а сега Терзиев има задължението да организира изпълнението на заповедта, съвместно с държавните институции. Професионалното и стриктно спазване на процедурата е задължително условие, защото поведението на другата страна досега ясно показва, че използват всяка една възможност за оспорване, посочват още общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

По думите им е необяснимо поведението на структурите към Министерството на земеделието, които са отказали съдействие на служители на Общината. Общинските съветници настояват земеделският министър в оставка Кирил Вътев да разпореди незабавна проверка за случилото се в Югозападното горско предприятие. Обяснения очакваме и от кмета Васил Терзиев – каква предварителна организация е направил за премахването на обекта, посочват още те.

Още преди седмица неслучайно по време на обсъждане на бюджета за 2024 г. неколкократно предложихме средствата за събаряне на незаконните строежи да се увеличат поне с 50%, обясняват общинските съветници и допълват, че обектът на язовир Искър също е бил в списъка. Само там ще се изхарчат 80% от предложените от кмета Терзиев пари в бюджета за 2024 г., смятат още те.

Поради тази причина, докато Общината не възстанови от фирмата “Био майнинг” разноските от 2,4 млн. лв., Столична община ще е способна да възлага пет пъти по-малко от планираните за събаряне опасни и незаконни сгради в София, посочват още в позицията си общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

От Министерството на земеделието заявиха в своя позиция, че оказват пълно съдействие за изпълнение на влязлото в сила съдебно решение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БНР