/ Dariknews.bg
На извънредно заседание на Светия синод ще бъде определен временен наместник на починалия сливенски митрополит Йоаникий. Това каза пред журналисти секретарят на Сливенската митрополия Иван Млечков. Владиката е починал днес около 9 часа след продължително боледуване.

Временно изпълняващият наместник митрополит ще организира опелото и погребението на Негово високопреосвещенство. По устав през следващите три месеца той ще организира избора за следващия Сливенски митрополит заедно с Епархийския съвет.

Опелото и поклонението пред тленните останки на владиката ще бъде вероятно в катедралния храм "Свети Димитър" в Сливен.

Почина сливенският митрополит Йоаникий

"Митрополит Йоаникий беше на лечение в сградата на Митрополията, за него се грижеха изключително добре лекарите. Те направиха всичко по силите си", каза още Иван Млечков.

Последното му послание към миряните бе Рождественското. "Той винаги е писал разбираемо и близо до народа, спомни си секретарят на Митрополията. Неговите думи винаги са се разбирали, правил го е за слава Божия. Тази година беше последното му послание. Написано с желание. Радостно е, че достигнахме до Рождественските празници."

Докато е боледувал, владиката често е бил редактор на книги, писал е предисловия. Той беше добрият пример, много богословска литература излизаше с неговото благословение. Въпреки болестта си винаги намираше време за работа по книги",  разказа още Млечков.

Митрополит Йоаникий не можа да присъства на откриването на най-новия православен храм в Сливен - "Света Петка", който отвори врати на храмовия празник - Петковден, 2023 г.

"Той прие с голяма радост новината, че докато е жив, ще бъде открит този храм, строен от 2008 година. Въпреки че не беше там, той духом винаги е присъствал там, където има молитва. Благодарни сме на всички свещеници и миряни, които се молиха за неговото здраве",каза още секретарят.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г. От септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма "Успение Богородично" в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит).

На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" е въведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим.

От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г. На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.
Велина Василева/БТА