Почина сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха за БТА от Българската православна църква - Българска патриаршия.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес, 9 януари 2024 г., след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий", се казва в съобщение от Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). 

В следващите дни Свeтият синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото и на погребението на новопреставления се митрополит, и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол, се посочва в съобщението. 

"Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!", допълват от БПЦ-БП.

За кончината му съобщи в социалните мрежи първо кметът на Бургас Димитър Николов.

"С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!", написа Николов.



Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в сливенското село Пет могили, се посочва на страницата на Светия синод на Българската православна църква. 

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г. От септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г.

По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (покъсно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма "Успение Богородично" в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (покъсно Великотърновски митрополит).

На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия.

По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" е възведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим. От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в Берн.

От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв на 20 април 1975 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г.

На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неoфит и до Светия Синод на Българската православна църква по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

„Българската православна църква и българският народ загубиха всеотдаен духовен водач и ревностен пазител на Православието. През дългогодишния си път като архиерей на Българската православна църква той последователно просвещаваше, проповядваше вярата в Бога, отстояваше християнските ценности и традиции“, посочва държавният глава.