Не се притеснявам от една ревизия в сектор енергетика, горд съм с постигнатото. Резултатите са очевидни. Всички договори, сключени за доставката на природен газ, са на базата на прозрачни процедури и се спазва закона. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на БНТ.

Той смята, че трябва да има наказани за грешките, допуснати през първата половина на 2022 г., на бившия енергиен министър дори е повдигнато обвинение.

ДБ: Енергийният министър бави процедурата за представител на държавата в „Лукойл Бургас“

„Бившите управляващи ни вкараха съвсем целенасочено в криза и всички пратихме една висока цена. Поставиха България зависима от руските доставки, само че чрез посредници. Уредиха дерогация на „Лукойл“, за да доставя руски нефт и да реализира огромна печалба. Ние за три месеца смъкнахме цената на горивата с три месеца и накарахме „Лукойл“ да плаща данък печалба у нас“, заяви Христов.

На въпрос как служебният кабинет е спрял зависимостта от Русия, той каза: „Неизпълнението на договора доведе до руските доставки на газ, но на по-висока цена. Ние договорихме достъп до турската инфраструктура, която ни даде възможност сега да внасяме газ от други източници. Ние имаме договори сега с американски и европейски компании, като единственото условие е газът да не е руски. Нашите цени са изключително конкурентни в момента. Втечненият газ, който доставяме е на цената на тръбопроводния азербайджански“.

Мисли се в посока България да предяви претенции към „Газпром“ за спирането на доставките на природен газ, като България внимателно следи какво се случва при наши международни партньори, които се сблъсквали с подобна ситуация. „Трябва да се направят анализи, за да имаме голяма вероятност да спечелим делото. Работи се с чуждестранни компании. Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да стартираме един арбитраж“, каза Христов. Той заяви, че за момента не е уточнена сумата, която ще поискаме от Русия като неустойки.

Христов: С пристанището в Александруполис получаваме достъп до световния петролен пазар


„При нас всички решения са взети на основата на експертизата. Не станах политик. Енергетиката трябва да се управлява професионално. Колкото по-малко политика в енергетиката, толкова по-добре. Когато се караме няма никакви резултати“, категоричен е Росен Христов. Той подчерта, че договорът с Турция е ключов за газовата ни независимост.

„Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ. Подготвяме споразумение с ЕК, за да може този газ да слезе на приемливи цени и да компенсираме компаниите, които държат този газ там, най-вече „Булгаргаз“ Не трябва хората да се притесняват, кризата я прескочихме“, каза още Росен Христов, коментирайки възможността за скъпа енергия през есента, защото в газохранилището „Чирен“ е нагнетено „синьо гориво“ на високи цени.
БНТ