Роман Василев
Роман Василев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокурорът Роман Василев е фаворит за шеф на затворите. Това научи Дарик от свои източници. Очаква се назначаването да стане през август.
 
Докато беше заместник-градски прокурор на София, Василев се забърка в серия от скандали. Един от най-шумните от тях беше акцията при ареста бившия министър Николай Цонев във Военномедицинска академия, която бе ръководена именно от Василев. Цонев беше накаран да коленичи на пода, докато срещу него бяха насочени оръжия.

Николай Цонев е невинен по делото за подкуп, освободиха шефа на столичното следствие
 
Голям скандал предизвика и репликата на Василев, отправена към бившия министър „Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като всеки престъпник - долу на земята!”. Тогава прокурорът се размина с порицание.
 
През 2013 година пък настоящият главен прокурор и бивш шеф на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров призна, че е бил „подведен” от Василев да разреши незаконни специални разузнавателни средства по делото срещу Цонев.

Роман Василев напуска прокуратурата
 
В момента Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" се управлява от и. д. шеф  Васил Миладинов, който беше шеф на охраната в Съдебната палата. Постът се оваканти след принудителната оставка на Свилен Цветанов, подадена след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор на 3 април.
 
И така, като най-подходящ кандидат е избран именно прокурорът, прочул се с множество скандали и разминавал се винаги с „порицание” Роман Василев.

Роман Василев получи порицание заради изпусната реплика по време арест