Роман Василев напуска прокуратурата
Роман Василев напуска прокуратурата / снимка: БГНЕС, архив
Роман Василев напуска прокуратурата
73108
Роман Василев напуска прокуратурата
  • Роман Василев напуска прокуратурата

Бившият заместник-градски прокурор на София Роман Василев напуска съдебната система. Това стана ясно по време на редовното заседание на Висшия съдебен съвет. С 15 гласа "за" и един "въздържал се" членовете на кадровия орган освободиха Василев, считано от 5 август. През годините името му се свърза с редица скандални случаи, емблематични операции на МВР, както и фрапиращи нарушения в прилагането на закона.

Роман Василев е работил в системата на НСО, бил е прокурор в София и Пловдив, а от 2003 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура. Ръководел е специалния отдел за противодействие на организираната престъпност, корупцията, прането на пари и злоупотреби с еврофондовете.

Той беше един от наблюдаващите прокурори по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови- Маргините, както и по делото за рекет срещу Златомир Иванов- Баретата. През 2006 г. Василев зае поста заместник-градски прокурор. От този момент нататък той взимаше дейно участие в редица зрелищни акции на полицията.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов дори го награди с пистолет за заслугите му в "утвърждаването на правовата държава". Сред отличаващите скандали, в които Роман Василев изигра главна роля, беше знаковото дело разследване за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. През 2010 г. тримата бяха задържани след зрелищна акция на ГДБОП, материали от която бяха качени и на интернет страницата на МВР. На тях се видя как тогавашният заместник-градският прокурор на София Роман Василев заповядва на Цонев да падне на колене, тъй като бил "абсолютен престъпник".

Заради държанието на Василев документирано по врем е на скандалния арест той получи от ВСС единствено „порицание". Основното доказателство на обвинението в шумния процес бяха СРС-та на разговори между подсъдимите. Съдът обаче прие, че Роман Василев е допуснал редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, което на практика доведе и до оправдателни присъди на две инстанции.

В началото на тази година Роман Василев беше командирован от ръководния си пост и започна работа в Специализираната апелативна прокуратура. Неофициално се твърдеше, че той е загубил доверието на главния прокурор Сотир Цацаров. Към момента не е ясно по какви причини Василев е решил да подаде оставка и да напусне съдебната система.