Николай Цонев е невинен по делото за подкуп, освободиха шефа на столичното следствие
Николай Цонев е невинен по делото за подкуп, освободиха шефа на столичното следствие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Николай Цонев е невинен по делото за подкуп, Петьо Петров хвърли оставка
77798
Николай Цонев е невинен по делото за подкуп, Петьо Петров хвърли оставка
  • Николай Цонев е невинен по делото за подкуп, Петьо Петров хвърли оставка

Окончателно Върховният касационен съд оправда бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по обвинението им за даване на подкуп на следователя Петьо Петров. Разследването доби скандална известност през 2010 г. след една от поредицата зрелищни акции на полицията, при която Николай Цонев беше свален на колене и наречен „абсолютен престъпник". Само няколко часа след постановяване на присъдата прокуратурата съобщи, че шефът на столичното следствие Петьо Петров е освободен от поста си.

С решението си ВКС не само потвърждава окончателно оправдателните присъди на предишните две инстанции по делото „Цонев, Сантиров и Попов", а отправя недвусмислени критики към работата на прокуратурата и разследващите полицаи, които стоят зад скандалното производство. В мотивите на съда се посочва, че делото е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

През цялото време основната теза на прокуратурата в процеса беше, че подсъдимите Сантиров и Попов са предлагали 20 хил. евро на следователя и агент под прикритие Петьо Петров, за да провали разследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Съдът обаче е категоричен, че без провокацията на Петьо Петров, известен в магистратските среди с прякора си „Еврото", подсъдимите не биха участвали в корупционната схема. Самият Петьо Петров, който впоследствие оглави Столичната следствена служба, е подал молба за напускане малко след като решението на ВКС беше оповестено.

Пред Дарик бившият военен министър Николай Цонев заяви, че Петров незабавно трябва да бъде подведен под отговорност.

„Смятам, че главният прокурор трябва да му повдигне обвинение с цел да бъде разкрита цялата истина. Подал е оставка. Крайно време беше. От пет години всички знаят, че той е лицето, което е инициирал всичко и е създал цялата постановка. Това беше в началото на управлението на ГЕРБ, на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които желаеха да покажат, че се борят с нещо и изкуствено създаваха такива съдебни дела. Явно на всички им е ясно, че всичко е било имитация на борба с каквото и да било и са търсили само публичният ефект, а през това време са се занимавали с други дейности. Надявам се, всички, които са свързани със съдебната система, да си извадят поуките и да не се допускат подобни случаи", каза Цонев.

Делото ще остане емблематично за времето, в което председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ръководеше МВР. Акцията, при която през 2010 г. в лекарски кабинет във ВМА беше задържан Николай Цонев, е определяна за един от най-скандалните арести. Запомнено ще остане и поведението на тогавашния заместник градски прокурор на София Роман Василев, вече също извън системата, който заповядва на Цонев да падне на колене, тъй като бил "абсолютен престъпник".