Роднини на загиналите в Охридското езеро заминават за Македония
Роднини на загиналите в Охридското езеро заминават за Македония / снимка: БГНЕС

Роднини на загиналите и част от преживелите инцидента в Охридското езеро пристигат днес в Македония. Организатори на посещението са Ротари клубовете в Пирдоп и Охрид, както и македонската организация „5 септември". В деня на трагедията - 5 септември, в Охрид беше отслужена панихида в памет на загиналите българи. Тогава освен роднини на загиналите присъстваха и представители на българските власти и на местната община, както и граждани, помагали при спасяването на пострадалите българи.

На брега на езерото вече е изграден монумент в памет на удавилите се при злополуката. Той ще бъде официално открит днес. Преди това сънародниците ни ще отидат до брега на езерото, край къмпинга Елешец - най-близкото място до района, където стана трагедията.

Година след инцидента в Македония са повдигнати обвинения на двама души - на капитана на кораба „Илинден" Сотир Филевски и на издалия разрешението за експлоатацията му Бранко Баич. У нас Димитровградският районен съд призна за виновна Боряна Георгиева, която организира злополучната екскурзия до Охрид. Тя беше наказана да плати глоба в размер на 4500 лв.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември миналата година. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.