Бюджетна комисия обсъди и прие редица предложения за увеличаване на разходите в Бюджет 2023г. 

Комисията прие да бъдат отпуснати 150 млн. лв. за заплати на работещите в системата на МВР. Предложението беше подкрепено единодушно в комисията.

Освен това депутатите приеха да бъдат отпуснати допълнителни 20 млн. лв. за компенсация на земеделските производители, които са загубили продукцията си в началото на годината поради лоши метеорологични условия и сланата в края на пролетта.

Народните представители приеха и отпускането на допълнителни 8 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията за служителите, работещи в БАБХ и ИАГ.

Депутатите приеха да се отпуснат и 11 млн. лв. за заплати на служителите в Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, и допълнителни 25 млн. лв. за увеличение на заплатите на работещите в НАП и Агенция "Митници".

По предложение на ГЕРБ-СДС беше прието да се отпуснат и допълнителни 75 млн. лв. за увеличение на заплащането на военнослужещите.

Народните представители приеха да отпуснат допълнителни 19 млн. лв. за системата на училищно и предучилищно образование. По предложение на ПП-ДБ бюджетна комисия прие допълнителни 30 млн. лв. за увеличаване на заплатите на работещите в РЗИ и Спешна медицинска помощ. Освен това комисията прие предложение за допълнителни 1,5 млн. лв. за заплати на служителите на БНР.

Предложението на Бранимир Балачев и група народни представители за разход в размер на над 2 млн. лв. за стартиране на процедурата за изготвяне на новата Съдебна палата във Варна не беше прието.

Бюджетната комисия прие размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас за политическите партии за 2023 г. да е 8 лв., както се предлага в проекта на държавен бюджет за 2023 г. на Министерския съвет.

Отхвърлено бе предложението с вносители Павела Митова (ИТН), Тошко Йорданов (ИТН) и група депутати, субсидията да е в размер на един лев.

От ИТН посочиха в мотивите за предложението, че с него ще се реализира икономия по бюджета на Министерство на правосъдието в размер на 9 392 621 лева до края на годината.

Има предложения за различни промени, които основно са за увеличаване на заплати в различните сектори, най-вече в обществената сфера.

Според предварителните разчети, предложенията за увеличаване на заплатите са общо за около 300 милиона лева, но с гласуванията, които минаха, вероятно увеличенията ще са за близо 400 милиона лева.

За да не се отвори дупка в бюджета и разходите да са много повече от предварително планираните, се предвижда тези пари да се вземат от капиталови средства, заложени за съответните ведомства. Предложението на ИТН, което за пореден път правят, е парите за партиите да се намалят от 8 лева на 1 лев за глас.

За момента към МВР се насочват най-много средства - 150 милиона лева. За Спешната помощ и Районните здравни инспекции са отделени 30 милиона лева, като първоначално беше разписано 36 млн. лева, но изменението идва заради това, че повечето пари ще дойдат от август, а не от юли.

От "Възраждане" имаха няколко предложения, но те не бяха приети. Сред тях бяха 30% увеличение или над 2 млн. лв. за работещите в ДА "Архиви", отпускане на допълнителни 15 млн.лв. за култура, както и 30% или 2 млн.лв. увеличение на средствата за работещите НСИ.

От ИТН предложиха да се приключи с намалената ставка от 9% на ДДС на ресторантите, но предложението не мина в комисия. Финансовият министър Асен Василев коментира, че според него не е удачно от 1 август да се променят данъчни ставки не е подходящо, а по думите му това трябва да се прави в началото на годината, за да има предвидимост за бизнеса.

Предложението на Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС за увеличение на заплатите на работещите в БНР с 1,5 млн. лв. не беше прието. По предложение на ГЕРБ-СДС обаче беше прието със 75 млн.лв. да бъде увеличено заплащането на военнослужещите.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС, както и заместник-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев призоваха своите колеги за повече концентрация.

Народните представители ще гласуват редица предложения, които различните партии внесоха между първо и второ четене на Законопроекта за Държавния бюджет на страната за 2023 г. Предложенията за увеличаване на разходите между двете четения надхвърлят 300 милиона лева, като в тях са включени средствата за увеличаване на заплатите на служителите в различни сфери на обществения сектор.

По отношение на сферата на сигурността към момента изглежда, че между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има съгласие да бъдат отпуснати допълнителни 150 млн. лв. На 14 юли бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева обяви, че внасят предложение за увеличаване на заплатите на служителите в сектор "Сигурност", но и за служителите в сферата на културата, както и работещите в НОИ. „ГЕРБ – СДС ще внесе предложения по различни сектори на стойност около 200 млн. Най-голямото предложение е за изпълнение на исканията на полицаите, там предложението ще е около 150 млн. Ще имаме предложения с сферата на културата и за служителите на НОИ“, заяви тя. От ГЕРБ-СДС ще внесат предложения и за възнагражденията на служителите в Спешна помощ и РЗИ като са подготвили предложение за увеличение на заплатите, оценено на 36 млн. лв. Не на последно място от ГЕРБ-СДС имат предложения и в областта на образованието като са подготвили редица предложения, свързани с материалната база на училищата, увеличаване на разходите за храна в образованието, и увеличаване на възнагражденията в държавните висши училища и БАН.

От ПП-ДБ изразиха подкрепа към предложението на ГЕРБ-СДС за увеличаване на заплатите на работещите в сектор "Сигурност", което означава, че по всяка вероятност то ще събере достатъчно подкрепа в пленарна зала. „Най-големият предвиден разход между първо и второ четене планираме да бъде именно за сектор „Сигурност“ – около 150 млн. лв. Така че смятам, че тези искания ще бъдат изпълнени“, коментира депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. „Ще имаме бюджет с контролиран дефицит от 3%, повечето от исканията от обществото ще бъдат удовлетворени. Този бюджет е добър, предвид ситуацията, в която се намираме“, добави той. От ПП-ДБ също имат предложение за увеличаване на възнагражденията на работещите в МВР на стойност 150 млн. лв. От ПГ на ПП-ДБ предлагат да се опуснат и допълнителни 8 млн.лв на работещите в Министерство на земеделието.

Парламентарната група на БСП също е внесла допълнителни предложения, основно за увеличаване на доходите в държавните структури, където тези доходи не са били актуализирани от известно време, както и предложения свързани с безплатни лекарства за деца, увеличение на майчинството през втората година и вдовишките надбавки. Едно от предложенията на БСП също касае увеличение на заплатите в сектор “Сигурност” като те предлагат да се отпуснат допълнителни около 140 млн. лв. Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че е възможно е да се намерят средства за тези увеличения, като посочи капиталовите разходи и напомни за предложението на социалистите за 4% дефицит.

От ДПС също има редица внесени предложения най-вече в сектор “Земеделие”. Към момента от ДПС определят като основателни исканията на синдикатите за увеличение на заплатите. “Не са малки сумите, но са съвсем основателни тези проблеми, които поставят. Надявам се, че поне частично от тях ще можем да намерим решение в следващия бюджет”, коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов.

От “Възраждане” също имат предложения за промени в предложения от финансовия министър Асен Василев бюджет. Те също предлагат повече от 150 млн. лв. за МВР, но и освен това около 22 млн. лв. за Министерство на земеделието.

От ИТН също имат предложение за увеличаване на заплатите на работещите в сектор “Земеделие” като предлагат да се отпуснат над 20 млн. лв., но и освен това предлагат допълнителни 23 млн. лв. за работещите в Спешна помощ.

Почти всяка една парламентарна група е внесла предложения за увеличаване на заплатите в секторите здравеопазване, образование, култура, както и по отношение на заплащането на служителите в НОИ, НАП, Митници, АПИ и др. Очаква се тази седмица депутатите да приемат бюджет 2023 и да стане ясно къде и с колко точно ще се увеличат заплатите на служителите и как ще се отрази това върху дефицита.
БГНЕС, NOVA