Решението на Калфин издава политическа шизофрения, смята Станишев
Решението на Калфин издава политическа шизофрения, смята Станишев / снимки: DarikNews.bg, Дарик Пловдив
Решението на Калфин издава политическа шизофрения, смята Станишев
69589
Решението на Калфин издава политическа шизофрения, смята Станишев
Станишев: Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат
  • Решението на Калфин издава политическа шизофрения, смята Станишев
  • Станишев: Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат

За категорични действия срещу членовете на БСП, подкрепящи АБВ, се обявиха участници в днешното националното съвещание на партията в Пловдив. Други от регионалните партийни лидери са поискали на този етап те само да бъдат призовани да оттеглят подкрепата си. Някои изтълкуваха думите на БСП, като последно предупреждение към лагера на АБВ и Георги Първанов.

Решението на Ивайло Калфин е глупаво, неясно мотивирано и е тежка политическа грешка, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в коментара си пред медиите в Пловдив за формирането на листата на АБВ за евроизборите. Това действие е насочено срещу БСП, обслужва основните ни опоненти от ГЕРБ, и подкопава правителството, допълни още лидерът. Според Станишев това издава политическа шизофрения.

Членовете на АБВ не аргументират добре действията си, нито позициите си, допълни още Сергей Станишев.

Той заяви, че по време на днешното съвещание не е чул изказване за подкрепа към АБВ от страна на общинските партийни съвети. Позициите им варират от необходимостта от категорични действия и мерки срещу членовете, подкрепящи АБВ, до това те да бъдат апелирани да оттеглят подкрепата си.

Тук не става дума за уставна, а за морална оценка на лидери по места. Всички тези хора са работили и работят за каузата на БСП и когато някой играе за друг отбор, среща категоричен отпор от членове на партията, заяви Станишев.

„Нека се определят кой къде е", каза още Станишев, коментирайки факта, че на съвещанието не присъства областният лидер на Монтана и добави, че ако някой е заявил, че ще работи за Калфин, е в тежко партийно и уставно нарушение.

Уставът е категоричен, има текстове за отделни листи, разписана е система от мерки за партийно въздействие, но засега няма категорично решение за това, казаха от Националния съвет на БСП по повод участието на някои членове в листа на АБВ.

Той обяви категорично, че няма да оглави евролистата.

„Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат. За мен това никога не е било цел, защото и комисар мога да бъда, без да участвам в избори за Европейски парламент, и евродепутат мога да бъда много лесно, можех и преди това. Между другото Ивайло Калфин ме убеждаваше аз да водя листата за европарламента. Аз тогава казах: „Няма как. Ще се възприеме като бягство на лидера на БСП", разказа Станишев.

Той заяви категорично, че няма намерение да бяга и да изоставя своята партия в труден момент.

„Аз нямам намерение да бягам, да предавам моята партия в труден момент. Тези избори ще направя всичко възможно, земята ще изровя, за да постигнем резултати, за да получим доверие от хората", допълни лидерът на БСП.

Решението на Калфин издава политическа шизофрения смята Станишев
netinfo

Активът на БСП от цялата страна проведе национално съвещание в Пловдив с лидера на партията Сергей Станишев.

10-15 протестиращи срещу кабинета „Орешарски" се събраха на спонтанен протест пред сградата на Пловдивския панаир, където бе и заседанието на социалистите.

По време на форума бяха обсъдени работата на парламента и правителството. Сред темите на закритото за медии събрание бе предвидена и дискусия по въпросите за местната власт.

На съвещанието присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на външните работи Кристиян Вигенин, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, председателят на Народното събрание Михаил Миков и др.

По-рано през деня пред Дарик градският и областен лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов заяви, че подкрепя категорично Сергей Станишев. Според Гергов местните структури са наясно какво се случва и не очаква социалистите в Пловдив да подкрепят АБВ.

Доцент Георги Паскалев от инициативния комитет на АБВ коментира, че няма намерение да воюва нито с Георги Гергов, нито със Сергей Станишев. По думите на доцент Паскалев, идеята на АБВ е да гради нови мостове към левите избиратели, а не да разцепва редиците на социалистите.

Други новини от Пловдив