Станишев: Имаме реални шансове социалистите в Европа да надделеят
Станишев: Имаме реални шансове социалистите в Европа да надделеят / снимки: БГНЕС

Предстоят европейски избори, които имат своето национално, но много по-голямо европейско измерение и значение. Знаете, БСП винаги е била партия, която е имала позиции в социалистическото движение в Европа. Това заяви пред националното съвещание на БСП в Пловдив лидерът на партията Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Това, което се случва през последните години в целия Европейски съюз, същност е ревизия на европейския социален модел. Негов демонтаж с мотива световната икономическа и финансова криза. Тази ревизия се дължи на това, че в цяла Европа след 2009г, доминираха десни правителства, дясна политика на ЕП и ЕК", каза още Станишев.

По думите му тази политика се е усещала много ясно на европейско ниво и се е налагала и тук, в България: "В резултат на тази политика кризата не е решена. Тя си остава системна, остра, с безпрецедентна безработица, с огромно обедняване и раздалечаване в Европа, във всяка една страна по отделно, между бедни и богати, и в ЕС като цяло, между страните, които икономически са по-силни, по-устойчиви и страните, които са в по-тежка криза", заяви лидерът на БСП.

Според него трябва да помним това, за да осъзнаем много ясно, че предстоящите европейски избори ще определят в много голяма степен на къде ще върви ЕС, каква политика ще произвежда и налага и на европейско ниво, и на страните членки. "Вие добре знаете, че още Димитър Благоев беше казал, че две-трети от нещата, които се случват в България, са функция на това, което се случва около нас, в Европа", добави Станишев.

Той припомни, че преди три години, когато е бил избран за временен тогава президент на ПЕС, социалистите са имали трима министър-председатели от 27. Към днешна дата са 12 от 28. По думите му това показва, че хората в Европа не приемат и не харесват тази политика на ограничения, лишения и антисоциална линия, която се провежда.

"Всъщност ние навлизаме в решаващата фаза на едно политическо противоборство, което има огромно значение и което ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на ЕП, ЕК, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия. Имаме всички реални шансове в тази битка социалистите да надделеят, тази битка е ожесточена във всяка една страна и тази битка ще повлияе в много висока степен и на позициите и отношението към България", категоричен бе Станишев.

Той продължи, че България винаги е била укорявана, винаги е била поставяна в ъгъла: "Ние, наред с общата кауза на европейските социалисти, ще се борим на тези избори за толкова силно представителство на социалисти в ЕП и за такава ЕК, че отношението към България да се промени и да можем ефективно, в партньорство с нашите приятели от социал-демократическото семейство в ЕП и комисията, да отстояваме българския национален интерес, по-достойно място на България в ЕС", завърши лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станишев: Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат

Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат. Това каза още на пресконференция лидерът на БСП и добави, че той може да бъде еврокомисар и без тези избори. Станишев каза още, че няма намерение да бяга след изборите и да предава партията в този момент.

„БСП се бори за доверие като първа политическа сила на тези избори. Това би имало сплотяващ ефект напук на всичко, което се случва в партията. Тази победа е важна и за сегашното правителство, за да се получи доверието ,от което има нужда. БСП трябва да покаже, че са силни, че могат да спечелят тези избори. Добре е, че това се случва точно сега, за да има време да се вземат мерки", допълни още лидерът на БСП.

Сергей Станишев заяви, че ще участва в изборите много активно, защото те са важни и за България, и за европейските социалисти.

За проекта АБВ и за политика Георги Първанов Сергей Станишев каза, че не е важно кой как влиза в историята, а как излиза от нея.

На провеждащото се днес Национално съвещание участват още министрите Драгомир Стойнев, Кристиян Вигенин, Ангел Найденов; председателят на НС Михаил Миков, зам.-председателят на НС Мая Манолова; членове на ИБ на НС на БСП; председатели на областните и общински структури на партията и др.

Станишев Имаме реални шансове социалистите в Европа да надделеят
netinfo