Репатрирането на роми от Франция било рутинна процедура
Репатрирането на роми от Франция било рутинна процедура / снимка: Reuters
Репатрирането на роми от Франция било рутинна процедура
32031
Репатрирането на роми от Франция било рутинна процедура
  • Репатрирането на роми от Франция било рутинна процедура

В сряда на летище Варна ще кацне самолет от Франция, с който ще бъдат репатрирани 13 български роми. На 10 септември до морската столица ще бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души ще пристигне в София на 17 септември.

Сирил Бомгартнер, временно управляващ посолството на Франция у нас, каза в интервю за Дарик и БНТ, че експулсирането на малцинствени групи е рутинна процедура за страната му, която се задейства всеки месец от години насам. Бомгартнер заяви, че тазия мярка не засяга само циганите, а хора от различни националности, които са граждани на страни от Европейския съюз.

Сирил Бомгартнер не отрече, че всички граждани на ЕС имат право за свободно движение в европейското пространство, но в рамките на предвидени от законодателството на ЕС правила.

"Има ограничения. Тези, които са прехвърлили границите, се репатрират. Що се отнася до българските граждани - в голямата си част те са от ромски произход, но броят им е ограничен. Голяма част от тях се намират в неуредено пребиваване", обясни Сирил Бомгартнер.

Цялото интервю със Сирил Бомгартнер четете ТУК