/ БГНЕС
Ремонтират градини, училища и университети с пари от ОП Региони в растеж
94652
Ремонтират градини, училища и университети с пари от ОП Региони в растеж
  • Ремонтират градини, училища и университети с пари от ОП Региони в растеж
Над 400 учебни заведения у нас, сред които детски градини, професионални гимназии, спортни училища и университети, ще бъдат ремонтирани и оборудвани със средства от оперативната програма "Региони в растеж".
 

В някои общини вече се провеждат обществените поръчки, стана ясно по време на днешното представяне на проекта с участието на министри и кметове на населени места. Общата стойност на средствата, които ще бъдат инвестирани в образователна инфраструктура, е 624 млн. лева, което според изчисленията на регионалното министерство прави по 2450 лева за всяко дете, което посещава детска градина, училище или университет.
 
Три спортни училища в Русе, Варна и София, и 140 професионални гимназии са сред учебните заведения, които ще имат обновена учебна, техническа и социално-битова база, след провеждането на обществените поръчки по проекта на регионалното министерство. В спортното училище в Русе се предвижда и ремонт на общежитието.
 

БГНЕС


За първи път се осигурява европейски ресурс за общинските професионални училища, посочи кметът на Бургас Димитър Николов, и даде пример с училището по механотехника в града.
 
"Досега в учебните кабинети, където се учи механика, работеха върху двигатели от "Лада" и "Москвич". Изоставаме с възможностите за съвременно оборудване, със съвременна технология, да обучаваме нашите младежи", заяви Николов.
 
13 държавни университета ще бъдат преоборудвани със средства на обща стойност 43 млн. лева, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Те ще получат и финансиране за проекти по професионалните направления с най-висока реализация на кадри.
 

БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обеща, че държавата ще продължи да отпуска целево финансиране за изграждането и ремонта на физкултурните салони в училищата. "Защото освен умна, нацията трябва да бъде здрава и силна", поясни премиерът.
 
Борисов отчете, че от началото на учебната година над 3000 деца, които досега не са посещавали училище, вече са записани да учат, благодарение на усилията на създадените мобилни екипи.