Първо ще дам данните за първото четиримесечие за 2023 г. За месец януари общите приходи са 1,2 млрд. лв., за февруари – 547 млн. лв., за месец март – 1,3 млрд. лв. и за месец април са 445 млн. лв. Общо за четиримесечието има преизпълнение с около 150 млн. лв. в сравнение с резултатите от 2022 г., която наистина беше рекордна за Агенция „Митници“ като обем на събраните приходи. Прогнозата ни за 2023 г. е доста консервативна и затова има натрупани редица негативни фактори.

Това съобщи директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски на изслушване в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Митничари иззеха 87 600 литра спирт и енергийни продукти (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очакваните приходи през месец май са в размер на 843 млн. лв., заяви Геренски.

Основният фактор, който допринесе за изкривяване на картината за четиримесечието, и все още оказва влияние за месец май, но се очаква да бъде компенсирано през месец юни, е презапасяването на основните цигарени оператори предвид промените, които настъпиха по отношение на ставките и бандеролите“, отбеляза директорът на Агенция „Митници“.

Той посочи, че презапасяването е изразено в рекордно внасяне на акциз в началото на годината и съответно за февруари, март, април, май и юни се наблюдава леко изкривяване в посока нагоре, което значи, че ще успеем да компенсираме и да нормализираме ежегодния ежемесечен размер на приходите от тютюневите изделия, който няма да бъде по-малък от този за предходната година.

„Количествата, които са освободени през месец януари в момента се реализират на пазара“, каза Геренски.
БГНЕС