Река Тимок заля къщи и земеделски площи в Брегово
Река Тимок заля къщи и земеделски площи в Брегово / снимка: БГНЕС

Дворните места на 15 къщи и 5000 декара земеделска земя в Брегово са залети, след като р.Тимок покачи нивото си, съобщи кметът на града Милчо Лалов. Доброволци успяха вчера да затворят пробойна в междинната дига на река Тимок в близост до града, но водата заля земеделски терени и градския стадион.

Живеещите в крайните къщи на Брегово са започнали да евакуират животните от дворовете, поради непрекъснато покачващото си ниво на водата. Местните жители не помнят такова ниво на река Тимок от 80 те години, каза Лалов, цитиран от БТА.

Междувременно стана ясно, че нивото на река Дунав при Видин достигна 792 сантиметра, като от сутринта се е покачило с 10 сантиметра, съобщиха от пристанище Видин. Очакванията са до вечерта Дунав да достигне ниво от 8 метра. Тогава ще бъде обявена втора степен на готовност от аварийния план при високи води на Дунав.

Днес следобед при областния управител ще заседава Кризисният щаб във Видин, на който ще бъде анализирана ситуацията, съобщиха от областна администрация. Вчера членовете на Кризисния щаб обявиха първа степен на готовност от аварийния план при високи води на реката. С него бе въведено денонощно наблюдение на защитните съоръжения по поречието на реката и отводняване на залетите къщи и приземни етажи.