Двама млади офицери загинаха при падане на тренировъчен полет край „Граф Игнатиево“. Политическите реакции след трагичния инцидент не закъсняха. 

Съболезнователно писмо дойде от председателя на ДПС Делян Пеевски.

"Новината за трагичния инцидент с учебния военен самолет L-39 и загубата на човешки животи помрачи днешния ден. Изказвам своите най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите пилоти", написа той.

"Аз като бивш пожарникар знам колко е трудно на семействата на хора, които си рискуват живота и имат по-рискови професии. Дълбок поклон и съболезнования. Съжаляваме за тези мъже, които са загинали. Днес ще се въздържа от оценки и от всякакъв вид политически коментари. Жалко за момчетата", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.



Лидерът на "Възраждане" също коментира случая.

"Истината е, че армията ни се разпада и е унищожавана от тези, които управляват държавата, лошото е, трагедията е, че постоянно даваме кръв, ние имаме загуби в мирно време", коментира той. 

Според него поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили (ВВС) означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната.



"По повод трагичния инцидент в Трета авиобаза край Граф Игнатиево, изказвам своите искрени съболезнования на семействата, колегите и приятелите на загиналите летци. Днес е тежък и траурен ден за България. Не е време за анализи и политика. Дано този път виновните за катастрофата бъдат наказани според цялата тежест на закона. Крайно време е българските партии да забравят политическите си пристрастия и да работят заедно за модернизацията на ВВС. На карта вече са поставени не само здравето, а и животът на нашите летци", коментира изпълняващият функциите председател на БСП  Атанас Зафиров.

Разпадът на държавността взема вече своите жертви, коментира пред медии в парламента Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“, инцидента днес с учебно-боен самолет L– 39 ZA край Трета авиобаза в Граф Игнатиево. Депутатът изказа съболезнования на близките на загиналите български офицери. 

Двама пилоти са загиналите при катастрофата с военен самолет край „Граф Игнатиево”

Това е поредният инцидент, 2021 г. беше край Шабла с МиГ-29 по време на нощно учение, 2017 г. с вертолет, припомни той. Тоест разпадът на държавността започва да взема своите жертви, докато ние подаряваме нашето военно оборудване на чужда армия, държава, купуваме самолети на хартия и ги чакаме вече шеста година, купуваме и оборудване прескъпо, също на хартия, и го чакаме, смята Гуцанов.

Да излезе окончателната експертиза, да се види самолетът дали е бил в състоянието, в което е трябвало, тогава може да се говори за конкретния случай, смята председателят на ПГ на „БСП за България“. Не е нормално, по думите на Борислав Гуцанов, шеста година платени самолети от българската държава да не идват. Какво да очакваме, след като не превъоръжаваме нашата армия по начин, по който трябва да се случва, коментира депутатът.

Кой и как подписва всички тези договори и защо не се получават българските самолети, кой и защо подписва договорите за машините "Страйкър", като се знае, че също не са най-доброто от това, което може да бъде, коментира Гуцанов в отговор на въпрос какво трябва да се направи, за да се избегнат занапред подобни инциденти.

"Едновременно ме боли и в същото време съм вбесен. Боли ме, че толкова нелепо загинаха двама българи. Воини. Герои. Вбесен съм, защото бойната ни авиация е на унизително ниско ниво, което довежда до подобни трагедии. Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във Фейсбук.

В публикацията си Слави Трифонов изразява искрените си съболезнования на близките на загиналите български бойни пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

"Респект към загиналите и отвращение към тези, които с бездействието си създадоха условия, това да се случи", пише още той.

"Родът на баща ми е от Горна Митрополия. Като малък, в детството ми, много, много пъти съм ходил до Военно-въздушното училище „Георги Бенковски“ и съм гледал с възхищение българските пилоти. Това чувство е живо и силно в мен и до днес", посочва Слави Трифонов.

"Толкова ми е мъчно, че това се случва в България и че млади български мъже загиват напълно безсмислено. Светла им памет", завършва той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БТА