БСП стопира преговорите с "Продължаваме Промяната" за съставяне на ново правителство, обяви вицепремиерът и лидер на Левицата Корнелия Нинова. Тя обясни, че причината за това е решението на премиера Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати от България

"Стопираме преговорите с ПП, искаме да предложат друг премиер", заяви Нинова. По думите ѝ решението да бъдат изгонени 70 дипломати е безпрецедентно в българската история и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения.

"За нас то е абсолютно неприемливо. Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като вицепрезидента Йотова, да го докаже и да извади такова решение", подчерта Нинова.

Корнелия Нинова постави условие: "Ще се върнем на масата за разговори, ако ПП предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега".

Политическите реакциии на решението на БСП не закъсняха и по темата се изказа изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната". Той заяви: "Кирил Петков е към момента нашата кандидатура за премиер", след което добави, че кой ще е кандидатът за премиер при опита за съставяне на ново правителство ще бъде общо решение на партията. 

Мирослав Иванов
БГНЕС

"Това трябва да се реши на изпълнителния съвет на ПП. Нека не направим спекулации, да изчакаме събитията да се случат. Ние не взимаме еднолични решения като г-н Борисов", допълни Иванов.

След изказването на Мирослав Иванов, пред журналисти темата коментира и председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров. 

"Изслушахме внимателно становището на г-жа Нинова и на изпълнителното бюро на БСП. Това, което предстои сега е, ние ще свикаме нашите колективни органи ще имаме заседание на парламентарната група  и в последствие националния съвет, на който да обсъдим тяхното становище", обяви Гюров. 

Андрей Гюров
БГНЕС

"Наистина сега имаме нова информация. Ние дадохме ясен мандат на преговорния екип в понеделник. Така че започнахме преговорите още снощи. Както знаете, те са на някакъв етап. Сега трябва, естествено, да преосмислим позициите, както ние, така и БСП и останалите партньори. Ние ще направим всичко възможно да се излъчи правителство в този мандат", изрази надежда Гюров като добави, че все още се надява да има преговори с БСП за съставяне на ново правителство: "Път за преговори винаги има иначе нямаше да ги наричаме преговори, а извиване на ръце". 

Коментар по темата направиха и от "Демократична България". 

"Трябва да намерим начин за излъчване на управление, което да предотврати свличането към този хаос. Аз имам такова притеснения и всички трябва да го признаят - ние не просто отиваме към нови избори, а към един нов парламент, който също ще бъде ялов и няма да излъчи управление", предупреди съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той обясни по темата с дипломатите, че "става въпрос за прилагането на принципа на пропорционалност, който е залегнал във Виенската конвенция. Русия до момента имаше около 118 души, а България има под 10 души в Москва, това е драстична диспропорция. Затова за мен това решение има своето рацио", обяви Иванов и заяви, че партията му няма да се присъединява към "нечии обвинения". "Но от ден първи сме казвали, че коалицията ни не е добре сглобена и не взима добре решения", добави той. 

Христо Иванов
БГНЕС

Решението на БСП бе коментирано и от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който заяви, че Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард.

"Радвам се, че БСП постъпват правилно. И на тях им писна. Това е истината. Кирил Петков не става за премиер, той не става за човек с власт, Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард. Абсолютно същият отвратителен диктаторски манталитет", това заяви Йорданов. По думите му ИТН са готови за преговори. "Ето, Кирил Петков го няма, сега и Асен Василев е хубаво да не бъде в следващия кабинет", допълни той. 

Тошко Йорданов
Георги Димитров

Поне два пъти в оперативно заседание на Министерски съвет е обсъждан въпросът за реципрочност на броя дипломати в дипломатическите мисии на България в Русия и на Русия в България. Това пък написа вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов във Фейсбук профила си.

Борислав Сандов
БГНЕС

Той добавя, че в тези разговори е разяснявано от страна на Министерството на външните работи (МВнР) за „прекомерно големия брой руски дипломати в България“, а министър-председателят е докладвал за неправомерни действия от страна на представителите на руската дипломатическа мисия.

„Решението от вчера не би трябвало нито да е изненадващо, нито извънредно. Съгласете се, че е странно в нашата страна да има толкова голям брой дипломати на друга държава - несъразмерно голям брой спрямо населението на тази държава тук, а също и несравнимо голям брой спрямо дипломатическите ѝ мисии в други държави. Също така трябва да се съгласим, че дипломатическите представители трябва да работят изцяло в духа и рамките на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, а при обратното те да бъдат отзовавани“, пише още Сандов.