Разследват вандалски акт срещу българското знаме в село Габарево
Разследват вандалски акт срещу българското знаме в село Габарево / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Разследват вандалски акт срещу българското знаме в село Габарево
38729
Разследват вандалски акт срещу българското знаме в село Габарево
  • Разследват вандалски акт срещу българското знаме в село Габарево

От два дни жителите на село Габарево, община Павел баня, търсят изчезналите две знамена от пилоните пред местното кметство- националният флаг и знамето на ЕС. Липсата им била открита в събота сутринта, в деня за честване на 138-та годишнина от гибелта на Васил Левски. 

Габарево ревниво пази паметта на Апостола, тъй като през 1869 г. в селото, в къщата на будния българин Васил Джананов, е основан таен революционен комитет.

Вчера следобед в Габарево е имало полицейски служители. Според някои информации и двете знамена са запалени в двора на училището, а според други - знамето на ЕС е осквернено с машинно масло, а българския трибагреник все още не е открит.

За липсата на трибагреника потвърди и общинският съветник от БСП в Общинския съвет на Павел баня Атанас Пъдев. По думите му колегите му от партията, заедно със съветниците на ДПС и ГЕРБ, настояват за спешно заседание, в което да се приема декларация, осъждаща този вандалски акт.

Общинският съветник от ДПС Метин Сайди също потвърди инцидента и припомни, че подобен вандализъм е имало през 2007 г. в съседното на Габарево село Александрово,  когато изчезнало българското знаме, а на негово място се появил червен флаг с полумесец.