Разследват лекарка заради операция
Разследват лекарка заради операция / снимка: Dariknews.bg, архив

22-годишен мъж от Велико Търново обвинява лекарка, че му е направила фалшива операция на гръбначния стълб. Сашо Чуков сигнализира чрез "Господари на ефира", че е бил разрязан без това да се е налагало. Младият мъж е депозирал жалба до Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Велико Търново срещу началника на отделението по неврохирургия в областната болница д-р Дафина Генова. По случая е образувано досъдебно производство и е започнало разследване.

В сигнала си до институциите Сашо Чуков, който работи като шофьор, обяснява, че на 23 септември тази година претърпял катастрофа и бил приет през спешна помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" с болки в стомаха, гадене и главоболие. Той бил подложен на преглед и медицински изследвания - рентген и скенер на гръбнак и глава. „Констатацията на лекуващия ми лекар д-р Дафина Генова беше, че трябва да ми бъде извършена операция на 5-ти ломбален прешлен, защото е счупен", пише в жалбата си пациентът.

Обвиниха лаборатория в източване на пари, собственичката отрича

На 28 септември бил подложен на хирургична интервенция в старата сграда на болницата. „За операцията с родителите ми платихме 2160 лв. за костен цимент, 400 лв. за стая и 58 лв. такса за медицински услуги. След операцията имах болки в главата, които не отшумяваха и исках отново да бъда изследван. На 29 септември бях отново подложен на скенер. Лекуващата лекарка ми каза, че имам хематом в мозъка и трябва да бъда опериран. Със семейството ми отказахме и поискахме документите, за да се консултираме с друг специалист", обяснява подробно Сашо Чуков пред "Господари на ефира".

Той допълва, че отишъл в плевенска болница. „Там след изследване със скенер констатираха, че никога не съм имал счупване на гръбначен прешлен и не ми е инжектиран костен цимент. Според мен това означава, че вертебропластиката, която д-р Генова е извършила, е била фалшива и ненужна, а главоболието вероятно е вследствие на упойката", твърди в жалбата си Чуков.

Към сигнала търновецът е приложил епикризи от болниците във Велико Търново и Плевен, документи за платено лечение и медицински консумативи. Чуков твърди, че се е свързал със заместник здравния министър д-р Ваньо Шарков и националния консултант по неврохирургия проф. д-р Николай Габровски. „Желая случаят да бъде разследван, защото ми е бил направен само разрез без реално лечение. С часове съм бил на операционната маса, въпреки че съм бил здрав", категоричен е търновецът.

Аутизмът на 13-годишната Ана-Мария се отключил след операция

От болницата в болярския град са категорични, че няма фалшификация при хирургичната интервенция. „Това, което твърди пациентът, не отговаря на истината. Присъствах на операцията като анестезиолог. Имаше и две анестезиологични сестри. Операцията продължи от 13 до 16,30 часа и беше под рентгенов контрол. В продължение на 3 часа и половина д-р Генова се опитваше да налее костния цимент, но накрая каза: „Не мога! Спирам!". Тя прецени, че е по-добре да прекрати процедурата, защото ако това вещество не попадне на точното място, може да причини тежки увреждания и дори инвалидизация", обясни д-р Сибила Маринова, която е началник ОАРИЛ и отговорник „Медицински дейности" в здравното заведение в болярския град.

Директорът на болницата д-р Стефан Филев заяви пред "Труд", че до него не е депозирана жалба от пациента. „Въпреки това поисках писмени обяснения по случая от д-р Генова. Тя каза, че при операцията се е получило изтичане на костния цимент и е предпочела да прекрати интервенцията, за да не се получат още усложнения. Консумативът обаче е ползван. Ако има нарушение, то не е умишлено", каза д-р Филев.
Той допълни, че предстои медицински одит от специално сформирна експертна комисия от здравното министерство . Паралелно с това работи и полицията, която пък ще разследва доставката и цената на въпросния костен цимент.

Други новини от Велико Търново