Обвиниха лаборатория в източване на пари, собственичката отрича
Обвиниха лаборатория в източване на пари, собственичката отрича / Thinkstock/Getty Images

Категорично в лабораторията не са влизали документи, било то фалшиви с невярно съдържание или направления без биологичен материал, категорична бе собственичката на пловдивската лаборатория „Милаб“ д-р Николета Димитрова , която бе запечатана от Районната прокуратура, заради съмнения за извършване на фиктивни изследвания.

Без да имат заповеди за арести, на 22 април икономическа полиция и прокурор влязоха в лабораторията и отведоха част от персонала, по думите им за събеседване, а мен арестуваха първоначално за срок от 24 часа, последвани от нови 72 часа с обвинение за опит за документална измама с цел облагодетелстване, разказа д-р Димитрова.

По думите й, лабораторията е запечатана вече повече от месец и половина с мотива, че се води разследване, като иззети са и четири автомобила. Д-р Димитрова твърди, че от момента на затварянето й, в медицинската лаборатория обаче не се извършват никакви следствени действия.

Собственичката на запечатаната лаборатория недоумява как тя е затворена без съдебно решение, а единствено с постановление на прокурор. Тя посочи, че във Военна болница също се води досъдебно производство срещу бившия й директор, но до затваряне на болничното заведение не е стигнало. По случая с битото пеленаче в болница „София Мед“ също се води следствие, но и тази болница функционира, отбеляза д-р Димитрова. Тя не пожела да коментира кой би имал интерес от запечатването на лабораторията, което по думите й значи ликвидация, и отбеляза, че не знае кой е подал сигнала за въпросните злоупотреби.

Тя отрече твърденията, появили се в публичното пространство, че 5000 изследвания месечно са прекалено много за капацитета на лабораторията.

Капацитетът й според инсталираната апаратура, само в сектор клинична лаборатория е над 110 000 изследвания на месец, което е над 20 пъти повече, а 1400 са анализите на ден за кръвна картина. Очевидно е, че цитираните 5 хиляди анализа могат да бъдат извършени за по-малко от 4 дни, а месечните анализи, които извършваме са около 30 хиляди, повечето по Здравна каса, допълни д-р Димитрова.

Тя бе категорична, че големият обем дейност се дължи на факта, че лабораторията изследва материали от Пловдив и региона, като има сключени договори с над 300 лични лекари. Д-р Димитрова заключи, че от откриването на лабораторията през 2012-та година няма констатирани никакви нарушения.

Обвиниха лаборатория в източване на пари собственичката отрича
netinfo

/адв. Дарина Тодорова и д-р Николета Димитрова пред медиите/