Разследват легитимността на кмета на район Младост
Разследват легитимността на кмета на район Младост / БГНЕС, архив
Започна разследване на легитимността на кмета на столичния район "Младост"
91848
Започна разследване на легитимността на кмета на столичния район "Младост"
  • Започна разследване на легитимността на кмета на столичния район "Младост"

Общинската избирателна комисия в София започна разследване за легитимността на новоизбрания кмет на район "Младост" Десислава Иванчева.

Пред Дарик председателката на комисията Полина Витанова заяви, че ако се установи нарушение при прехвърлянето на търговската дейност, която Иванчева е развивала преди изборите, правомощията й могат да бъдат прекратени.

Междувременно стана ясно, че едва днес в Търговския регистър към Агенцията по вписвания, като собственик на доскорошната фирма на районния кмет, е записана - Любка Иванчева.

Самата Десислава Иванчева отказа да коментира темата с мотива, че й предстои празненство и допълни, че по темата ще говори чак догодина.

Сезират прокуратурата за новата кметица на столичния район "Младост"

Всичко започва с една проверка в Агенцията по вписвания от адвокат Стоян Митков.

"Той регистърът е публичен. Просто проверих, че г-жа Иванчева все още е управител и собственик на фирма. Това е, както се казва, нищо лично, но понеже г-жа Иванчева твърди навсякъде "Аз ще спазвам закона"..."

Разследват легитимността на кмета на район Младост
netinfo
На 16 декември след като адвокат Стоян Митков прави проверка в Търговския регистър, която установява, че Десислава Иванчева все още е управител и собственик на фирма, той изпраща сигнал до председателя на Столичния общински съвет и Общинската избирателна комисия. Всеки избран кмет на район има задължение в едномесечен срок да излезе от фирмите, в които има участие или е едноличен собственик, посочи Елен Герджиков. В същото време има ангажимент да уведоми Агенцията по вписвания, Общинската избирателна комисия, както и председателя на Столичния общински съвет. За Десислава Иванчева този срок изтича на 14-и декември, посочи Герджиков.

Герджиков: Има пропуски в документацията за референдума в "Младост"

"На 19 декември г-жа Иванчева е подала заявление в Агенцията по вписвания за прехвърляне на нейните дялове от фирма. На 20 декември тя изпраща до мен уведомление, за това, че е предприела действие по излизането на търговското дружество. Очевидно от тези дати е, че тези действия са предприети след крайния срок", допълни той.

Между временно проверка на Дарик установи, че едва днес в Търговския регистър едноличен собственик на фирмата вече е майката на Иванчева - Любка Иванчева.

Председателката на Общинската избирателна комисия Полина Витанова съобщи, че уведомлението до комисията за прекратяване на търговска дейност, също е изпратено след крайният срок.

Разследват легитимността на кмета на район Младост
netinfo
"Това, което със сигурност се знае е, че до 14 декември в Общинската избирателна комисия не е постъпвало уведомление. То е изпратено на 19 декември. Аз го получих на 22, но е важно кога е изпратено, не кога аз съм го получила".

Новоизбраният кмет на район „Младост" полага клетва пред местния парламент

Витанова добави, че вече е започнала проверка по случая - дали Десислава Иванчева е изпратила навреме уведомления за прекратяване на търговската си дейност до Агенцията по вписвания, СОС и ОИК.

"И трите неща не са изпълнени. Следва Общинската избирателна комисия да прекрати правомощията на кмета".

Вече втори ден кметът на Младост не отговаря на поканата ни да коментира темата. В социалните мрежи и в писмо до медиите - тя определя случая като политическа атака. И дори заплаши Елен Герджиков със съд заради клевета. А общинар номер едно заяви:

"Това са фактите. такива са изискванията на българското законодателство и ако г-жа Иванчева смята, че това не е така аз ще й се извиня веднага. Неспазването на сроковете не може и не трябва да се интерпретира като политическа атака".

А кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че се надява новоизбраният районен кмет да представи всички необходими документи и да се изясни казуса.