Разполагането на военна техника е в рамките на споразуменията в Уелс
Разполагането на военна техника е в рамките на споразуменията в Уелс / снимка: БГНЕС, архив
Митов: Разполагането на военна техника е в рамките на споразуменията в Уелс
80668
Митов: Разполагането на военна техника е в рамките на споразуменията в Уелс
  • Митов: Разполагането на военна техника е в рамките на споразуменията в Уелс

Все още няма информация каква техника ще бъде разположена от САЩ на територията на България, но тя ще бъде в рамките на планирано засилване на ученията по източния фланг, във връзка с кризата в Украйна и напрежението в Близкия Изток. Този коментар направи министърът на външните работи Даниел Митов, след вчерашната заявка на американския министър на отбраната Аштън Картър за прехвърлянето на 250 единици оръжие в шест държави от Източна Европа.

Митов посочи, че към момента няма официално възражение от страна на Русия относно това и призова да се спре с нагнетяването на напрежение около провеждането на учения, които са ангажимент от членството на България в НАТО.

„Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките на споразуменията, постигнати в Уелс, и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ, подписано от 2006 г. от Тройната коалиция”, заяви в Министерски съвет Даниел Митов.

САЩ прехвърлят 250 единици тежко оръжие в Източна Европа

„Няма да се разполагат никакви нападателни оръжия. НАТО няма никакво намерение да разполага техника, която може да се възприеме като признак на агресия. Всичко е насочено към учения,  които да повишават отбранителния капацитет на нашата армия”, категоричен беше външният министър.

Военният министър отрича да има искане за разполагане на US-техника у нас

„Тъй като имаме отговорност пред българските граждани по отношение на подготвяни учения на територията на Република България в рамките на НАТО, за пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено предварително, нещо, което имаме като план и е договорено в УЕЛС на последната среща на върха на НАТО. На тази среща 2014 г. бе приет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията на Източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна и на кризата в Близкия Изток, която е изключително солидна”, заяви външният ни министър.

Даниел Митов поясни, че от друга страна въпросният план за готовност за действие включва както адаптационни мерки, но и мерки, които гарантират сигурността на държавите членки на НАТО особено по Източния фланг.