Разлив на сярна киселина в Смядово, няма опасност за населението
Разлив на сярна киселина в Смядово, няма опасност за населението / снимки: Dariknews.bg, Шумен

Сигнал за теч на сярна киселина в района на бившите военни заводи в Смядово е получен малко след 13.15 ч. вчера, информират от ОД на МВР-Шумен. Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Шумен е привела в действие план за защита при промишлени аварии.

Мястото е посетено от екип пожарникари. Установено е, че течът е от корозирала цистерна и към момента киселината се разрежда с вода до достигане на безопасна концентрация. Няма опасност за населението, категорични са експертите от "Пожарна безопасност и защита на населението".

През час се правят замервания в река Смядовска, до момента всички показатели са в норма. От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са изпратили допълнителни сили и средства - специализирани автомобили, цистерни и помпи от София, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас.

След вторичен оглед ще бъде решено дали да бъде претоварена в друг контейнер, или ще се прави неутрализация на киселината. Следят се източниците на питейна вода в Смядово, водата е годна за пиене. Към момента няма опасност от замърсяване. На място всеки момент ще пристигне старши комисар Красимир Шотаров, Директор на дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По непотвърдена информация в цистерната има около 250 кубика киселина.