Нова телевизия разкри търговия с новородени. За първи път у нас журналистически екип показва лицата на търговците и на майките, които продават децата си.

Между 8000 и 12 000 евро е цената на един човешки живот. Според признанията на участник в схемите за търговия с деца - само през единия от каналите месечно минават 10 български бебета.

Според разказа на станалия свидетел и в полицията Пламен за болните деца, които не са продадени, се обсъждат варианти как да бъдат убити. Ужасът обаче не спира дотук.

Скандални разкрития за търговия с бебета

„Някои деца се взимат за осиновяване и въпреки че детските органи не са годни, голяма част от тях за трансплантация, сме чували за канал за органи. Аз съм чувал за такъв канал и знам човек, който държи такъв канал и... Така говорят, така предполагам... Човекът ми казва така: „Пламене, докарай ми момче, момиче, не ме интересува на колко години е, никакви документи не искам да имам. И да няма документи, вика, не ме притеснява тази работа. Той не иска да има никакви документи това дете", разказва Пламен Димитров.

На въпрос колко пари дават за такова нещо, той отговаря - 5000-6000 евро.

Законодателни пропуски и корумпирани нотариуси създавали предпоставки за все още недоказаната документно търговия с органи.

Пламен Димитров споделя още, че някои от клиентките в престъпната схема си купували деца, защото не искали да развалят фигурите си след евентуална бременност и че момичетата се продават за повече пари, отколкото момчетата.

Когато става дума за близнаци, съществува голяма вероятност те да бъдат разделени, защото така организаторите на схемата ще получат повече пари.

След разследването на Нова в Солун започнаха разпити, а скандалните разкрития за пазара на новородени провокираха и проверка на версията за трафик на деца за търговия с органи.

Източник: Novanews.bg
Източник снимка: Thinkstock/Getty Images