/ БГНЕС
Темата за размера на партийните субсидии буксува. Споровете между отделните партии продължават. ГЕРБ и Воля остават твърдо на позиция, че държавното финансиране на политическите партии трябва да е 1 лев за получен глас. ДПС искат или субсидия, достатъчна за нормалното функциониране на партиите, или отворено финансиране по американски модел. БСП и Обединени патриоти са ЗА намаляване на субсидията, но не толкова драстично. Междувременно стана ясно, че БСП вече е похарчила надвзетите от субсидията пари и не може да ги върне, затова те ще ѝ бъдат удържани от следваща субсидия. ВМРО ще връщат надвзетите пари поетапно, за да не изпадат във финансови затруднения.

Корнелия Нинова
БГНЕС

БСП нямат налични средства, за да върнат надвзетата партийната субсидия. Това обяви в кулоарите на парламента председателят на партията Корнелия Нинова. Тя обясни, че надвзетите средства ще им бъдат удържани от следващата субсидия. От началото на годината партията е похарчила почти 6 милиона лева.
 
„Имаме, както знаете, информацията към декември миналата година - 6 млн. лв., но ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за европейската кампания - 2 млн.; за старта на Българска свободна телевизия - около 1,5 млн. лв.; също толкова за средства за издръжка на структурите. Така че към момента ние не разполагаме де факто с тези пари. Имали сме ги преди половин година в резултати на кампанията и старта на телевизията, но сме ги изхарчили. Така че от следващите преводи започва да си удържа за връщане това, което сме надвзели“, посочи Нинова.

БСП няма пари сега да върне надвзетата субсидия, похарчени са
 
БСП ще участва в новите консултации за размера на партийните субсидии, обяви още Нинова:
 
„Смятаме, че това е разумното. Да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим в две посоки. Да не допускаме частни интереси да си купуват партии, да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари. С тези два принципа отиваме на разговори. Трябваше да бъдат днес. Бяхме вчера поканени за днес, но сега на председателски съвет са се уточнили, че няма да има такива“, коментира още Нинова.

Десислава Атанасова
БГНЕС

ГЕРБ запазва позицията си, че партийната субсидия трябва да е 1 лв. за получен глас, коментира Десислава Атанасова.
 
„Ние твърдо стоим зад позицията си и решението на Министерски съвет за един лев партийна субсидия, такъв какъвто беше и вотът на българските граждани. Над 2,5 млн. лв. отговориха с "да" на въпроса на референдума“, каза Атанасова.
 
По думите ѝ парламентарната група на ГЕРБ е от 95 народни представители, а общо броят на депутатите е 240.
 
„Така че ако нашето предложение не събере достатъчно подкрепа, в пленарна зала - виждаме че единствено "Воля" заявяват, че ще подкрепят един лев - сме склонни на разговори, такива каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти" през тази седмица“, каза още Атанасова.

ГЕРБ вече върна надвзетите субсидии

Кръстина Таскова
БГНЕС

Воля също настояват партийната субсидия да бъде 1 лев, защото такова е желанието на данъкоплатеца.
 
„Ние оставаме с непроменена позиция и смятаме, че субсидията трябва да бъде намалена. Ще спазим всичко, каквото законът изисква от нас. Ще върнем субсидията, когато направим всички разчети какво точно трябва да възстановим на бюджета. Към този момент ние нямаме официална покана за участие в консултации, но смятаме, че трябва да се вземат бързи решения. Все пак референдумът беше преди две години и половина. С тези темпове държавата не може да се управлява. Елементарни неща не се случват дълго време. Няма какво да се консултираме. Слушаме тези дни, че колегите говорят за субсидия в размера на германската. Ние сме категорични, че субсидията трябва да е в размера на 1 лев, защото тези пари не са нито на премиера, нито на президента. Това са пари на българският данъкоплатец. Той ни е изпратил тук, за да взимаме решения от негово име. 1 лев без условия. Смятаме, че ако правиш толкова добри дела като политик, самият народ ще иска да ти дава повече пари, за да се развиваш като партия“, коментира заместник-председателят на ПГ на Воля Кръстина Таскова.

До края на юли решават за размера на партийните субсидии

Мустафа Карадайъ парламент
БГНЕС

ДПС няма да участва в новите консултации за размера на партийните субсидии, инициирани този път от Обединени патриоти. Партията няма промяна в позицията си  за начина на финансиране на партиите  у нас.
 
„Това, което имахме да кажем ние по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в закона, и на консултациите ни с БСП и ГЕРБ, независимо каква трайност имат взетите решения“, коментира председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ: Няма да участваме в консултациите за партийната субсидия
 
„С националистите няма какво да си говорим по тази тема. Предложението идва от Министерския съвет, в който те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство, това вече е тяхна работа и тяхно решение“, подчерта Карадайъ.
 
Той припомни, че сроковете за предложения между двете четения на законопроекта вече са изтекли, а ДПС е вече е депозирало своите предложения. „Нашата позиция по темата е ясна. Субсидиите за политическите партии трябва да имат такъв размер, че да могат те да финансират дейността и кампаниите си. Ако няма да могат да го правят чрез субсидии от държавата, тогава трябва да има отворен, прозрачен и ясен модел за финансиране на политическите партии. Ние това сме предложили“, допълни още лидерът на ДПС.
 
Той заяви още, че от движението все пак са направили своите разчети за това от какво държавно финансиране се нуждаят партиите, за да развиват дейност, но не коментира какво са показали те. „На бинго няма да играем“, категоричен бе Карадайъ и подчерта, че вероятно отварянето на темата е целяло отклоняването на общественото внимание от другите проблеми.

Юлиан Ангелов
БГНЕС

Една толкова рязка промяна в размера на субсидиите няма да доведе до нищо добро, каза Юлиан Ангелов от ВМРО. Неговата партия ще връща надвзетите от субсидията средства поетапно:
 
„Имаме готовност да върнем средствата, но мислим да го направим поетапно, за да може все пак да си покриваме и разходите в този период от време, в който ще бъдем са намалени субсидии. Да можем да покриваме наеми на клубове и други организационни разходи. Ще го направим поетапно, както и гласуването по самия закон. Ние сме ЗА намаляване на субсидиите, били сме и вносители на такива предложения, но не сме за това партиите да бъдат доведени до фалит и до зависимост от чужди субекти - било то фирми или други държави. Защото така ще стане“, каза Ангелов.

парламент
БГНЕС

Според лидера на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов въпросът за партийните субсидии е деликатен, но има различни варианти за намиране на решение и до края на юли то ще бъде взето. НФСБ няма проблем да върне надвзетите средства от партийната субсидия, коментира още Симеонов.

Ще върнем надвзетите субсидии по възможно най-бързия начин, заяви депутатът от „Атака“ Николай Александров.
 
Във връзка с предложението на Министерски съвет за драстично намаление на държавното финансиране на партиите и коалициите на 1 лев на получен действителен глас, което бе отложено от парламента с аргумента за необходимост от консултации по темата, той коментира: „Доколкото разбирам от ГЕРБ казват, че не сме ги подкрепили. А не само, че ги подкрепихме, но и в няколко предавания по телевизиите го казахме няколко пъти, че подкрепя 1 лев партийна субсидия. Даже през годините сме предлагали 0 лева. Аз съм инструктиран да участват на консултации, но няма такива и няма на какво да присъствам. Не мога да кажа защо“.
 
Николай Александров допълни още, че вероятно такива консултации ще бъдат проведени в четвъртък.

гласуване парламент
БГНЕС

Предложението на правителството за орязване на субсидиите до 1 лв. бе прието на първо четене в пленарна зала и на две гласувания в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. До второ гласуване в зала, обаче, не се стигна, тъй като ресорната комисия не внесе доклада си по тази тема.
 
От НФСБ настояха за коалиционен съвет. Той се състоя вчера и на него коалиционните партньори се разбраха да не се бърза с решението за партийните субсидии и да се проведат нов кръг консултации. Все пак политиците си дадоха срок решението за размера на субсидиите да бъде взето до 1 август, преди депутатите да излязат във ваканция.