Разбиха румънска група, продавала фалшиви златни накити и валута
Разбиха румънска група, продавала фалшиви златни накити и валута / netinfo

Разбита е организирана престъпна група от румънски граждани, които са продавали фалшиви златни накити и валута, съобщи началникът на магистрална полиция Божидар Вучков. Групата, състояща се от 12 възрастни и три деца, е била заловена в 10.00 часа тази сутрин на магистрала “Хемус” до Ечемишкия тунел.

Схемата, по която е работила групата, е била следната – симулирали са повреда на автомобил, след което, под предлог, че не разполагат с българска валута, са предлагали фалшивите златни накити или евро на почти двойно по-ниски цени от пазарните. Пръстен от 8 грама е бил продаван за 100 лв. при реална цена на златото по 35 лв. за грам, каза още Вучков. Според криминалистите групата е разполагала с автомобил със съгледвачи, които са предупреждавали при приближаване на полицейски патрул. Това е затруднило залавянето на групата, поради което за залавянето им полицаите са използвали цивилен автомобил.

Според Божидар Вучков този тип измама е бил популярен преди 10 години и след влизането ни в ЕС все повече румънски граждани практикуват подобни опити за измама. От началото на годината са подадени четири сигнала за подобни опити за измама.