/ Guliver/Getty Images
Неутрализирана е организирана престъпна група, имаща за цел разпространение и търговия с оръжия и действала на територията на София, Козлодуй, Враца и на някои други по-малки населени места. Това каза и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Седем лица участвали в тази група.

Наблюдаващият прокурор Евгения Станкова обяви, че в събота са им били гледани мерките за неотклонение.
 
„Специализиран наказателен съд определи „задържане под стража” по отношение на три лица, за едно от лицата прецени, че адекватна мярка за неотклонение е „домашен арест” и по отношение на едно то лицата е мярка за неотклонение „парична гаранция”, заяви тя.

Условна присъда за кюстендилка, хваната със 17 незаконни патрона
 
Станкова посочи, че на пет човека са повдигнати обвинения – един ръководител и четирима участници. „За тях сме събрали доказателства”, допълни Димитър Петров.
 
По думите на шефа на спецпрокуратурата характерното за тази група е, че тя не е действала самоцелно, самостоятелно, ами е на едно от по-долните нива – това са лица, които са купували оръжия от склад, който беше разкрит в началото на декември миналата година.
 
„Разбирайки, че вече няма откъде да зареждат и че службите са плътно по петите им, панически започват да разпродават това, което имат, нарушавайки правилата за конспиративност и попадат в обсега на службите, които моментално се задействат и не след дълго лицата са задържани”, каза Петров.

Спецпрокуратурата даде на съд 18 души за поръчкови убийства и разпространение на наркотици
 
Той обясни, че те нямат общо с групата, която е разбира в началото на декември миналата година, те купували от тях. „Не е група в групата, а са отделни групи”, обясни той.
 
Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов посочи, че групата е строго йерархична. „Като всяко едно от лицата има своята дейност, която трябва да извършва конспиративно”, посочи той. Почти всички са криминално проявени.
 
БГНЕС