Разбиха канал за антики, намерените предмети струват над 10 млн. лв.
Разбиха канал за антики, намерените предмети струват над 10 млн. лв. / netinfo
Канал за антики разби Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” при акция в пет български града. При операцията са задържани общо 13 души, а намерените предмети са на стойност над 10 милиона лева.

Операцията на спецполицаите е проведена между 22 и 24 октомври. Извършени са над 25 претърсвания в районите на пет български града – Пазарджик, Враца, Монтана, Видин и Русе. От ГДБОП казаха още, че са задържали 13 човека, сред които и организаторът на канала, виден бизнесмен от Пазарджик. Иззетите предмети са стотици килограми монети, много антични предмети, дори части от колесници, големи суми пари – около половин милион долара, 15 000 евро и близо 9000 лева.

В набора от антики полицаите са намерили и статуетки, съдове, накити, земеделски антични сечива и върхове на копия. Разкрити са и две лаборатории – едната във Видин, другата в Русе. Организаторът на групата – бизнесменът от Пазарджик, е бил изключително богат. От Областната дирекция на полицията в Пазарджик съобщиха, че мъжът има бизнес с недвижими имоти и хотелски център, като най-вероятно голяма част от имотите е купил с пари от търговията с антични предмети.

Античните предмети са били изнасяни към Западна Европа и САЩ. Стойността на всички задържани антични стоки най-вероятно ще надхвърли 10 милиона лева, предполагат от Службата за борба с организираната престъпност. В момента се разследва произходът на задържаните антични предмети.