Над 30 души пострадаха при серия от три тежки пътни инцидента на автомагистрала „Тракия”. Тази сутрин вследствие на намалена видимост в района на Ихтиман катастрофираха над 40 автомобила. Някои от колите бяха смачкани до неузнаваемост, смъртен случай обаче за щастие няма. Ранените бяха транспортирани с 14 линейки на столичната Спешна помощ. Към момента те са настанени в различни болници в София, като четирима са с опасност за живота.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЕЛЕТО НА „ТРАКИЯ“ (СНИМКИ)

31 пострадали, сред които 2-годишно дете и 80-годишна жена, са настанени в столични болници. Те са били транспортирани с 14 линейки на столичния Център за спешна медицинска помощ, като някои от колите се наложило да направят по три курса, съобщи за Дарик Катя Сунгарска, говорител на центъра.
 
"Катастрофите са три. Най-тежка е тази в тунела, но има и човек с тежка черепно-мозъчна травма и при другите. Откарали сме ранени в болница "Софиямед", "Света Анна", Порогов, ВМА, "Токуда" и ИСУЛ. Добрата новина, ако въобще може в тази ситуация да се каже, че има добра новина, е, че няма починали и се надявам да остане така", каза Сунгарска.

Десетки пострадали при катастрофите на "Тракия" (ВИДЕО)

БГНЕС

20 от ранените са били транспортирани или са пристигнали със собствен превоз в столичната болница „Св. Анна,” съобщи директорът й д-р Славчо Близнаков. Сред пострадалите имало и деца от сръбски произход, които обаче са без опасност за живота.
 
"Състоянието им е различно. Има двама-трима, които са със сравнително леки лицево-челюстни травми. Те са деца, сръбски граждани. Имаме и няколко много тежки случаи, като включително двама от тях са с тежки шийни травми и парализа, те са с реална опасност за живота. Имаме седем души, приети в Неврохирургия, трима в Ортопедия и травматология, двама в Лицево-челюстна хирургия и един в хирургия. Най-тежки са тези с шийните травми. Това са двама мъже, на средна възраст", допълни директорът на болницата.

Какви са причините за тежките катастрофи сутринта на магистрала "Тракия"?

БГНЕС

Сред пациентите в болницата има две деца на 8 и 12 години с лицево-челюстни травми, 13-годишно дете с комоцио, 15-годишно със счупване на ляво бедро, жена на 55 години и жена на 60 години с комоцио, жена на 36 със счупване на дясна предмишница, мъж на 45 години с тежка неврологична симптоматика, жена на 39 години с черепно-мозъчна травма и счупвания на лицеви кости, както и мъж на 42 години с черепно-мозъчна травма. Още шестима души са потърсили помощ в болницата със собствен превоз, допълниха от Центъра за спешна медицинска помощ.

БГНЕС


Верижни катастрофи блокираха движението по "Тракия", има пострадали (ВИДЕО)

2-годишно дете е настанено с черепно-мозъчна травма в „Пирогов”. То е било придружено в болницата от 16-годишната му майка, която не е сериозно пострадала. В лечебното заведение още е била транспортирана 66-годишна жена с болки в ръцете и краката. Друга 80-годишна жена с тежка гръдна травма вече е оперирана по спешност, но състоянието и остава тежко. В спешния стоматологичен кабинет на болницата пък е потърсил помощ 45-годишен мъж, а по-късно в „Пирогов” са пристигнали и още две жени – на 18 и на 46 години.

БГНЕС

Други четирима души са настанени с наранявания в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Двама от тях са с по-тежки травми. Опасност за живота няма обаче за никой от наранените, съобщи за Дарик д-р Фани Цуракова, говорител на болницата.
 
В болница „Софиямед“ е оказана медицинска помощ на четирима пострадали. Сред тях са мъж на 36 години със счупване на подбедрицата и лека черепна фрактура, както и 29-годишна жена с шийна травма, която е претърпяла операция. В ранния следобед в болницата е приет и 64-годишен мъж с гръдна- и черепно-мозъчна травма и е насочен към Клиника по хирургия. Четвъртият пострадал е 61-годишна жена с гръдна травма, черепно мозъчна травма и лека травма на коляно.

БГНЕС

Двама пациенти със счупвания са били приети в Отделението по травматология на столичната болница „Токуда.”

БГНЕС

Миналия четвъртък сметището край Ихтиман се пали за първи път. Огънят е загасен, но три дни по-късно – пламъци отново лумнали и пожарът се разраснал. С помощта на доброволци и намесата на пожарникари огънят отново е потушен, посочи кметът на града - Калоян Илиев. Пред Дарик той заяви, че не димящото бунище е причина за днешните пътни инциденти:
 
"Първият сигнал за това сметище, че дими, е на 29 юни, четвъртък. Тогава е реагирано, потушен е пожарът. А пожарът вероятно е възникнал заради високите температури, които бяха около 40 градуса, вероятно се е самозапалило от стъкло или бутилка при ефект на лупата. Потушено е тогава. В неделя е подаден втори сигнал, тогава пожарът беше доста сериозен и ако сметището е бил проблемът, още тогава щеше да стане катастрофа", посочи Илиев.

БГНЕС