/ netinfo
40 автомобила катастрофираха край Ихтиман
Десетки пострадали при катастрофите на
94165
Десетки пострадали при катастрофите на
Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска
  • Десетки пострадали при катастрофите на
  • Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска
Най-малко 24 са пострадалите при поредицата от верижни катастрофи на автомагистрала "Тракия", съобщиха за Дарик от Спешна помощ. Напълно блокирано е движението и в двете посоки на магистралата край Ихтиман.
 
Поне 40 превозни средства са участвали в инцидентите. Първият сигнал е подаден малко след 6.30 ч. за верижна катастрофа на 47-и км на "Тракия" в посока Пловдив. Няколко минути по-късно постъпва сигнал и за нова катастрофа в същия район - този път в обратната посока. Като най-вероятна причина засега се посочва гъстата мъгла в района и несъобразената скорост. По информация на МВР в катастрофите са участвали различни превозни средства - леки автомобили, микробуси, ТИР и автобус.

Ниска мъгла и запалено бунище довели до верижните удари на "Тракия"
 
На място са пристигнали 13 линейки, а пострадалите са откарани в шест столични болници. Все още не е ясен броят на тежко пострадалите, поне един човек е с тежка черепно-мозъчна травма, останалите са с различни травми по тялото и крайниците.



Общо 14 пострадали при пътните инциденти са приети само в УМБАЛ "Св. Анна", двама от тях са деца. Децата са сръбски граждани, каза пред журналисти директорът на болницата Славчо Близнаков.

Освен транспортираните със санитарен автомобил, помощ са потърсили и двама пострадали, пристигнали с личен транспорт. Един от пострадалите е в тежко състояние - с фрактура на четвърти шиен прешлен и тежка неврологична симптоматика. Останалите пострадали са с различни травми на тялото и крайниците, включително счупвания и черепно-мозъчни травми.
 
Спешните медици от болница "Пирогов" са приели четирима пациенти. Дете на 2 години е в детска противошокова зала, а неговата 16-годишна майка минава прегледи и изследвания. 66-годишна жена е с оплаквания в областта на горен и долен крайник, а друга, по-възрастна е в противошокова зала-възрастни, най-вероятно с тежка гръдна травма. Всички пострадали минават подробни прегледи и изследвания, съобщават от лечебното заведение.

Четирима пациенти са приети в болница "Царица Йоанна" (ИСУЛ) и двама - в "Софиямед". Пациентите в ИСУЛ са в стабилно състояние, съобщиха от лечебното заведение. От "Софиямед" също потвърдиха, че хоспитализираните при тях са без опасност за живота, но са настанени в реанимация.

В болница "Токуда" са приети двама пациенти с фрактури.
 
Верижни катастрофи блокираха движението по "Тракия", има пострадали (ВИДЕО)

От Министерството на здравеопазването посочват, че в 6.36 ч. тази сутрин в Центъра за спешна медицинска помощ в София е постъпил сигнал от телефон 112 за верижна катастрофа на 47-ми км на магистрала "Тракия" в посока Пловдив, до град Ихтиман. В 6.52 ч. е постъпила информация за нова катастрофа, в обратната посока.
 
Веднага са изпратени линейки на Центъра за спешна помощ, на 3 от които се е наложило да направят повторен курс.