/ БГНЕС
Според Рашков сега главната цел на Бюрото по защита не е защитата на свидетелите, колкото охраната на главния прокурор
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков изрази надежда парламентът да успее да гласува окончателно измененията по Закона за Бюрото за защита на свидетели. Той участва заедно с президента Румен Радев в церемонията по случай отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари. 

Бойко Рашков
БГНЕС


Правната комисия: Бюрото за защита преминава към Министерството на правосъдието

„Такава порочна структура досега не сме имали. Един представител, макар и на ръководно ниво в прокуратурата, да има състав от 150 души с 8-10 млн. лв. бюджет, които за миналата година да нямат нито един включен в защитната програма участник в процеса. Натрапва се мнението, че едва ли не тези служители охраняват само главния прокурор. Според мен главният прокурор има нещо, което е много смущаващо, по мое мнение, съвсем колегиално го казвам. Страхува ли се толкова много, че да има защита от три места – от Бюрото по защита, които са денонощно; около дома му да пази Националната служба за охрана (НСО) и освен това от Шесто районно полицейско управление да патрулират коли денонощно около оградата на резиденция Бояна“, коментира Рашков и допълни: "Подобно нещо никой досега не си е позволявал. Не си го позволява който и да е в нашата страна".

Бойко Рашков
БГНЕС


Христо Иванов: Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев

По думите му, трябва да настъпи сериозна промяна и да се стигне до корекции.

"Освен това най-добре би било този човек, Иван Гешев да бъде инициатор на тази програма. Това би било по-морално. А не да чака някой със законови промени да иска да се премахне това Бюро за защита. Освен това аз помня много добре, когато Бюрото за защита беше към Министерството на правосъдието и тогава то работеше напълно нормално, беше ефективно и нищо не налагаше преместването му към прокуратурата. И сега главната цел не е защитата на свидетелите, колкото охраната на главния прокурор. Изглежда този човек много се страхува, не знам защо толкова много се страхува", допълни Рашков. 

Бойко Рашков
БГНЕС


Вътрешният министър коментира пред журналисти и други теми. На 16 септември президентът Румен Радев разпуска парламента и ще назначи служебен кабинет. 

„Нямам предложение, никой няма предложение още за следващия служебен кабинет", каза Рашков и уточни, че изобщо не е обсъждан този въпрос.

Той каза, че няма информация и дали се прави партия от Кирил Петков и Асен Василев и недоумява защо се замесва и неговото име.

Министър Рашков каза, че в настоящия момент има задържане на мигранския натиск, но трябва да сме бдителни. "След като и Турция изгражда оградни съоръжения на границата с Иран и бди на своите граници, за да не допуска масово навлизане на афганистанци, не трябва да се успокояваме", посочи той. По думите му с актуализацията на бюджета са дадени средства за възстановяване на компрометирани части от оградното съоръжение на границата ни с Турция.

Бойко Рашков
БГНЕС

Над 37 000 са произшествията, на които сте се отзовали българските пожарникари за първите 8 месеца на тази година. Това каза по-рано вътрешният министър Бойко Рашков по време на церемонията по случай отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари.

„Обръщам се към вас с благодарност за положените усилия и преодолените трудности. Имате всички основания да сте удовлетворени от постигнатото, особено в последните напрегнати месеци. Всеки ваш ден е изпълнен с рискове, трудности и предизвикателства. Вашата не лека професия изисква ежедневна демонстрация на кураж и на готовност за саможертва в името на обществото. Да защитаваш човешкия живот и да защитаващ здравето и имуществото на хората е не само отговорност, но и благословия, която получавате от онези стотици хора, за които сте били последна надежда в случай на беда“, заяви Рашков.

„Над 37 000 са произшествията, на които сте се отзовали за първите 8 месеца на тази година, на всеки 10 минути сте получавали сигнал за инцидент и сте тръгвали незабавно“, допълни вътрешният министър. Рашков пожела на българските пожарникари здраве и успехи. "Бъдете горди с професионалното си наследство, чието начало е положено преди 116 г.“, каза още той.  
 

Бойко Рашков
БГНЕС

Бойко Рашков
БГНЕС