/ БГНЕС
Битките в политическата сфера се отразяват на министерствата, смята Рашков
"Тези дни предвид политическите сътресения станахме свидетели на разнопосочни изказвания, вероятно такива ще наблюдаваме и в близките дни. Онези битки, които се развиват в чисто политческата сфера, за съжаление, се отразяват и на ведомствата, на министерствата и в часност на Министерството на вътрешните работи. Дават се най-често произволни оценки издаващи непознаване на работата на МВР и оценки, обслужващи единствено политическите тези, които в момента се застъпват от една или друга политическа партия". Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на пресконференция на МВР, на която представиха повече информация за хода на реформата в МВР, както и за състоянието на престъпността и резултатите от противодействието ѝ, справянето с миграционния натиск, материално-техническото обезпечаване на ведомството и законодателните инициативи на МВР.

Главният секретар на МВР: Увеличават се кражбите на коли (ВИДЕО)

Това, което представиха колегите от МВР, е в пълно противоречие и напълно опровергават необективните и злонамерени критики и оценки към МВР, посочи Рашков.

"МВР и министърът на вътрешните работи, не се били справяли с реформите в МВР. Тези хора в парламента просто не знаят за какво са в Народното събрание, които всеки петък контролират. Една година министрите са повече време в пленарната зала на парламентарен контрол, отколкото на работните си места. А някои народни представители са толкова неподготвени по материята, по която се опитват да вземат някакво отношение. Реформи в МВР са предприети, извършват се и някои от тях са завършени. Друг е въпросът, че реформи не се извършват за ден, седмица или месец, подчерта Рашков.

Рашков ще оглави Антикорупционната комисия

Според министъра на вътрешните работи "в последните 20 години нито един ръководител на това министерство не се е замислял дали структурата му отговаря на съвременните условия и обстоятелства".

Теми промени, които сме направили, не ми ги е спускал никой, те са положителни и са полезни за държавата и обществото. Законодателната част от реформата вече не зависи от политическото ръководствот на МВР - което и да е то, а зависи от волята на законодателя и волята на партиите, а някои от тях се напреварват да крещят по-високо и по-високо, отбеляза още той.

Подготвили сме проектозакон, с който ще изменим така Закона за МВР, съгласувано с парламентарните сили, че някои от службите, които нямат полицейски функции, да бъдат изведени към самостоятелна държавна агенция извън МВР, подчинена на МС - става дума за ГД Противопожарна безопасност и защита на население и тел 112.



Агенция „Пътна инфраструктура“ е превела на „Автомагистрали“ ЕАД около 400 милиона лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“, без да има издаден подробен устройствен план за тях, каза още министърът на вътрешните работи.

„Автомагистрали“ превела над 80 милиона лева на друго дружество авансово за лот 8, като в края на 2020 година е закупен имот в центъра на София за 27 милиона. В момента там вървят активни строителни дейности, посочи той.

Други 14 милиона лева отиват в дружество за жилищни и нежилищни сгради, а 900 хиляди лева отиват по лични сметки на собствениците с основание дивидент. Шест милиона лева отиват по сметки на други дъщерни дружества. Дванадесет милиона от парите за лот 8 отиват за дружество, което превежда 8,5 милиона дава на лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно този договор е прекратен, а дружеството преобразувано, стана известно от думите на министъра.

Лицата, получили пари с основание "дивиденти" и "договор" пренареждат парите в сметки в ОАЕ. Собствениците на фирмите правят същото, посочи Рашков.