/ БГНЕС
Главният секретар на МВР Петър Тодоров представя повече информация за хода на реформата в МВР, както и за състоянието на престъпността и резултатите от противодействието ѝ, справянето с миграционния натиск, материално-техническото обезпечаване на ведомството и законодателните инициативи на МВР.

За последните 5 месеца (януари-май 2022 г,) в страната са регистрирани общо 34 016 престъпления, което е с 5% по-малко в сравнение със същия период през миналата година. С 4 пунка повече е разкриваемостта на престъпленията в стравнение с 2021 г.

Престъпления като кражби и наркотици са разкрити с 10,6 пункта повече. По отношение на кражбите на автомобили се наблюдава завишаване и усилията на полицията са съсредоточени в този вид престъпления от ковенционалната престъпност. Усилията на МВР са насочени и към измамите. През май са реализирани няколко групи телефонни измамници на територията на Чехия и Гърция, доказани са престъпления за над 70 000 евро.

Проведени са 182 специализирани акции в същия период. По отношение на противодействието на организираната престъпност са 87 акции в сравнение с 60 за миналата година, а 10 от тях ГДБОП са осъществили на територията на няколко държави с чужди служби. За този период за образвувани 190 досъдебни производства и са задържани 339 души.

Има завишаване на катастрофите и загиналите през летния сезон. Вероятната причина е отпадането на COVID мерките и засилването на трафика, отбеляза Тодоров. От началото на годината са закупени над 200 камери, които са дадени по дирекциите на МВР с цел въздействие и превенция.

Регистрирани са над 15 000 пожара, като това е увеличение спрямо миналата година.

Относно миграционните процеси има сериозно увеличение за първите 5 месеца от годината. Над 38 000 са опитите за преминаване на държавната ни граница на граждани от трети страни, основно на турско-българската граница. Наложило е се от 21 април да се активира Плана за действие при извънредни ситуации вследствие на увеличения миграционен натиск.

Над 314 украински граждани са преминали през страната, а в момента 78 000 са на територията на Бълария.



ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове. Иззето е голямо количество документи, свързани със сделки за тежкотоварна техника. От началото на май ГДБОП е участвала в 87 операции, отчете директорът на службата Калин Стоянов.

Той посочи, че са разбити няколко незаконни лаборатории за наркотици, задържани са десетки килограми незаконни вещества.

За първите пет месеца на годината ГДБОП е задържала над 33 милиона къса незаконни цигари без бандерол. Разбити са и няколко фабрики за производство на тютюневи изделия.

Една от най-големите акции на ГДБОП е с Испания за престъпления в три испански провинции. Отделът за киберпрестъпност е установил десетки компютри с нелегално съдържание.