Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Новината беше съобщена от премиера Кирил Петков на брифинг на "Продължаваме промяната".

По-късно вътрешният министър Рашков и даде подробности за свършеното от МВР за една година.

"Вече близо година в МВР се провеждат упорити разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързано тясно с конкретни фирми, на които в противоречие със законите е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна. В резултат на това по категоричен начин се установи, че на тези фирми, близки до кабинета „Борисов“, са отпускани авансово между 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на различни пътища, включително АМ „Хемус“, заяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг на "Продължаваме промяната".

Ние установихме, че тези държавни средства не са вложени за изграждане на пътищата, в изграждането на „Хемус“. Те са изразходвани за различни нужди, като е доказано, че някои фирми са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми. Използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки и са заминали в неизвестна посока, подчерта вътрешният министър.

Петков: Готови сме на правителство на малцинството, но няма да изпълним исканията на ИТН

„Тези средства не е ясно къде се намират в момента и за какво се използват. Има данни, че са вложени в обекти, които удовлетворяват техните лични, корпоративни и други интереси. Мисля, че трябва МВР да изнесе тези данни публично и те да станат публично достояние“, посочи още Рашков.

Силовият министър същевременно поясни, че в Министерството на регионалното развитие (МРРБ) се подготвя отново да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които са потънали по времето на управлението на Борисов. Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища – те не се изграждат, но се изразходват огромни бюджетни средства. Така ли да продължим или да сменим подхода и вземем други решения, включително да се премине в управление на страната в друг формат, както каза премиера, посочи още Рашков.

Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония (ВИДЕО)

Той също така обясни, че няма още внесени обвинителни актове в българския съд, става въпрос за огромни схеми и е необходимо от време, за да може да се извърши разследването. "Обществото има право да знае къде са тези средства - дали са изнесени в чужбина или се изграждат имоти с безлихвените средства от бюджета за обекти, които са лична собственост на управители и собственици на фирми. Знаете, че тогава печалбите ще са двойно, тройно или петорно по-големи, отколкото ако се вложат в друга дейност", коментира още Рашков.