На пръсти се броят делата, които са приключили в двумесечен срок, заяви вътрешният министър в оставка
На пръсти се броят делата, които са приключили в двумесечен срок. Това каза в рамките на публична лекция министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков. Срочността на досъдебния процес е превърната в безсрочност, посочи той пред курсанти в Академията на МВР.

Според него е невъзможна задача прокурорът постоянно да контролира разследването. По думите му не е ясно защо някой трябва да грабне 5-6 папки и да тича в прокуратурата, вместо да бъде обратното.

Бойко Рашков води лекция за разследващите органи и СРС-тата

Напоследък усилено се говори за възможността актове на прокурора да бъдат атакувани пред съда. Обществото става зависимо от един прокурор, който отказва да образува дело, посочи Рашков.

Промените от последните години подчиниха разследващите органи на прокурора и убиха тяхната инициативност, заяви още Рашков.

Рашков уточни, че в момента НПК предвижда еднакви срокове за приключване на разследващи случаи, както преди, но в миналото 95% са приключвали в двумесечен срок, докато сега техният брой се брои на пръсти.

Бойко Рашков отрече МВР да е оказвало натиск и тормоз по време на предишни избори

Бойко Рашков направи уточнението, че обединението на разследващите служби е с цел тяхната независимост, която в момента липсва.
БТА, БГНЕС