Рашидов се прекланя пред човека, артиста и философа Георги Черкелов
Рашидов се прекланя пред човека, артиста и философа Георги Черкелов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

"Дълбок поклон пред човека, артиста и философа Георги Черкелов, чийто талант остава завинаги да краси съкровищницата на българската култура" - това пише министърът на културата Вежди Рашидов в съболезнователен адрес до близките на актьора.

"Един от най-незабравимите ни и обичани актьори, Георги Черкелов е известен сред колегите си не само като блестящ актьор и невероятен професионалист, но и с високия си интелект и философското си чувство за хумор. Тъкмо това неговото особено чувство за хумор го караше да страни от шумни компании и празнословство, намирайки достоен пристан в компанията на книгите.

Навярно и философът у него го подтикна да напише книгата "Разкази и имейли", в която понякога със смях, а понякога с тъга разкри пред читателя един по-близък поглед към мислите си за забързания ни живот, семейните отношения, промяната в общуването", се посочва в съболезнователния адрес, разпространен от пресцентъра на Министерството на културата.

"Сцените на Врачанския, Плевенския, Младежкия, Сатиричния и Народния театър пазят по някоя одухотворена частица от над 100-те различни превъплъщения на Георги Черкелов. За театралите той е незабравим като крал Лир в едноименната постановка на Народния театър.

В Златния фонд на българското кино пък в над 70 филма са запечатани талантът и майсторството, с които изигра едни от най-интересните образи. И до днес обаче за българския зрител Георги Черкелов е Богдан Велински от сериала "На всеки километър" - култов образ, който му донесе не само популярност, но и безусловната обич на публиката - нещо, което е много трудно постижимо, когато играеш отрицателен образ", отбелязва министър Рашидов.

За своето изкуство Георги Черкелов казваше:"Този вид изкуство не може да предполага друго, освен да накараш човек да се заслуша, да се загледа, да се разплаче, да се разсмее, да се замисли." А той успя да накара публиката да преживее всичко това, пише Вежди Рашидов.

Големият български актьор почина на 81 години.